TV NL EN

Internationale vrouwendag: Vrouwen en mannen zijn niet gelijk

Programmamaker en moderator
Sophie Rutenfrans
programmamaker en moderator
Rokhaya Seck
Op Internationale vrouwendag voeren we een gesprek over de mogelijkheden en moeilijkheden van het kijken naar verschillen tussen mannen en vrouwen. Welke gevolgen hebben aantoonbare sekseverschillen voor de manier waarop we het gesprek over gelijkwaardigheid voeren? En hoe voorkomen we stereotyperende man-vrouw hokjes, zonder biologische verschillen weg te wuiven?

Veel hedendaagse feministen zijn het erover eens dat verschillen tussen mannen en vrouwen voor het grootste gedeelte een sociaal construct is. Om de emancipatie verder te helpen moeten we af van het binaire denken. Tegelijkertijd toont onderzoek aan dat een aantal verschillen wel de moeite waard zijn om aan het licht te brengen.

Zo schreef hoogleraar psychiatrie Iris Sommer in Het Vrouwenbrein (2020) dat de hersenen van vrouwen fors kleiner zijn dan die van mannen, maar dat vrouwen qua denkvermogen toch niet onderdoen. Sommer gaat in gesprek met schrijver Stella Bergsma die in haar manifest Nouveau Fuck (2020) stelt dat “de man” nog te vaak de norm is en Sofie Lakmaker die dit jaar debuteerde met De geschiedenis van mijn seksualiteit, waarin ze de mogelijkheden onderzoekt van een non-binaire genderidentiteit.

Sprekers

Iris Sommer is schrijver en hoogleraar psychiatrie aan het Universitair Medisch Centrum Groningen. Ze schreef o.a. Het vrouwenbrein (2020) en Stemmen horen (2011). Ze werkt nu op Punt voor Parkinson in Groningen.

Stella Bergsma is schrijver, opiniemaker en frontvrouw van de band Einsteinbarbie. In 2016 verscheen haar spraakmakende debuutroman Pussy Album. In haar boekenweekmanifest Nouveau Fuck (2020) roept ze vrouwen op eens echt gevaarlijk te worden.

Sofie Lakmaker is schrijver en columnist voor o.a. De Groene Amsterdammer en LINDA.meiden. Dit jaar kwam haar debuutroman De geschiedenis van mijn seksualiteit (2021) uit bij DasMag.

Sprekers

Iris SommerHoogleraar, psychiater en schrijver
Stella Bergsma Schrijver
Sofie LakmakerSchrijver