TV NL EN

Onze vrouw in Saoedi-Arabië: Janet Alberda

Programmamaker
In 1872 opende Nederland al een consulaat in de havenstad Jeddah, aan de westkust van Saoedi-Arabië. Sindsdien onderhoudt Nederland diplomatieke betrekkingen met dit land. Met de Ambassadeur in Saoedi-Arabië Janet Alberda gaat De Balie in gesprek over de Nederlandse belangen, de hervormingen in het land en wat je als ambassadeur kunt doen om de mensenrechten te bevorderen.

Deze avond spreken we ook met Paul AartsFloor Beuming en Bahia Tahzib-Lie.

Paul Aarts doceerde meer dan dertig jaar internationale betrekkingen aan de Universiteit van Amsterdam. In die tijd zette hij het studentenuitwisselingsprogramma ‘Zeytun’ op, met partners in Iran, Irak, Jemen, Syrië en Marokko. Hij is expert op het gebied van het Midden-Oosten, specifiek Iran en Saoedi-Arabië. Hij schreef, samen met Carolien Roelants: Saoedi-Arabië. De revolutie die nog moet komen (2016)Hoe kijkt hij naar het Saoedi-Arabië van tegenwoordig, de rol van Nederland in het land en de internationale belangen?

Floor Beuming is medewerker Saoedi-Arabië bij Amnesty NL. Na haar master Arabische Taal en Cultuur werkte ze vier jaar bij het National Democratic Institute in Jemen en Zuid-Sudan en daarna 2,5 jaar bij het UNDP in Sri Lanka.

Bahia Tahzib-Lie is Mensenrechtenambassadeur namens het Koninkrijk der Nederlanden. Eerder was ze onder meer de Nederlandse ambassadeur bij de staat Qatar, de speciale gezant van de minister van Buitenlandse Zaken voor VN-zaken en particulier secretaris van Hare Majesteit de Koningin.

Onze Man / Vrouw in
Een serie die we maken in samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken, waarin een Nederlandse ambassadeur wordt uitgenodigd om zijn of haar ervaring te delen. In vorige afleveringen waren de ambassadeurs uit onder andere Jemen, Marokko en Zuid-Afrika te gast.

Sprekers

Janet AlberdaAmbassadeur Saoedi-Arabië
Paul AartsMidden-Oostenexpert
Floor BeumingAmnesty International (NL)
Bahia Tahzib-Lie
Bahia Tahzib-LieAmbassadeur Mensenrechten
Mirthe FreseModerator