TV NL EN

Dealing with Russia: de invloed van geschiedenis en cultuur

Programmamaker

In de ogen van Poetin vormt de Oekraïense staat niet alleen een militaire of economische bedreiging voor Rusland, maar ook een gevaar voor de nationale identiteit. De Russische president rechtvaardigt zijn agressie tegenover Oekraïne door te verwijzen naar de Tweede Wereldoorlog of te refereren aan het Middeleeuwse Rijk van Kiev, de opgevoerde bakermat van de Russische beschaving. Hoe werken de veelbewogen en rijke cultuur en geschiedenis door in het nu?

In de tweede avond van de reeks Dealing with Russia gaan we dieper in op de Russische geschiedenis en op de manieren waarop Poetin deze geschiedenis gebruikt om zijn wereldbeeld uit te dragen. In Sovjettijden werd religie vakkundig buiten de nationale identiteit gehouden, maar momenteel predikt de Russisch-orthodoxe Patriarch Poetins evangelie. In het westen zijn de Russische kunst en literatuur altijd met ontzag onthaald, maar hoe kijkt de gewone Rus tegen de avant-gardisten aan? Auteurs Gijs Kessler en Sjeng Scheijen gaan in gesprek over de vraag hoe het Russische zelfbeeld wordt bepaald, maar ook welke cultuuruitingen het westerse idee van Rusland bepalen. Maya Fridman speelt muziek van Knaifel, Sjostakovitsj en Rachmaninov.

Over Sjeng Scheijen, Gijs Kessler, Katya Tolsoj en Maya Fridman:

Dr. Sjeng Scheijen is slavist gespecialiseerd in vroeg twintigste-eeuwse Russische kunst. Hij promoveerde aan de Universiteit Leiden en schreef een biografie over Sergej Diaghilev. In 2019 publiceerde hij De Avant-gardisten, waarin hij de verhouding tussen de bolsjewieken en de avant-gardisten onderzoekt.

Dr. Gijs Kessler is als senior onderzoeker verbonden aan het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis. Hij is gespecialiseerd in de sociale en economische geschiedenis van Rusland, waar hij van 2002 tot 2016 woonde en werkte. In 2022 bracht hij het boek Rusland – land dat anders wil zijn uit, een persoonlijke terugblik op de vijfentwintig jaar verandering in Rusland die hij van nabij meemaakte.

Maya Fridman werd in 1989 geboren in Moskou. In 2010 werd Maya toegelaten aan het Conservatorium van Amsterdam waar ze studeerde bij professor Dmitry Ferschtman. Hier heeft ze op 10 juni in 2016 haar master met de hoogste onderscheiding, Cum Laude, succesvol afgerond. Maya Fridman heeft diverse prijzen gewonnen, waaronder de felbegeerde Dutch Classical Talent Award.

Dealing with Russia

Met deze vierdelige programmareeks willen we de actualiteit duiden door diepgaande analyses en genuanceerd debat. Hoe zijn de Russisch Westerse betrekkingen veranderd sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie? Hoe ziet Rusland zijn betrekkingen met voormalige Sovjetstaten en wat drijft de EU, de NAVO en de VS? Deze programma’s richten zich ook op de hybride vormen van oorlogsvoering, zoals cyber en psychologische oorlogsvoering en economische sancties.

Sprekers

Sjeng ScheijenSlavist gespecialiseerd in vroeg twintigste-eeuwse kunst (foto: Bob Bronshoff)
Gijs Kessler Historicus gespecialiseerd in de sociale en economische geschiedenis van Rusland
Maya FridmanCelliste (foto: Brendon Heinst)