Met muzikanten Ronald Snijders, Izaline Calister, NØËL en Pink Oculus duiken we in de rijke muziekgeschiedenis van Curaçao en Suriname. Van Afro-Surinaamse kaseko: muziek voortgekomen uit de wisselwerking tussen Afrikaanse slaafgemaakten en Amerikaanse jazz, tot Curaçaose tambú: ontstaan op de plantages zodat plantagearbeiders met elkaar konden communiceren zonder dat de eigenaar het kon verstaan.
In aanloop naar het Jazz & Vrijheid festival van 29 juni tot 1 juli spreken we in De Balie met muzikanten over muzikale roots, protestmuziek en de vrijheid van jazz.
Over het Jazz & Vrijheid festival
Jazz is onlosmakelijk verbonden met vrijheid. Vrijheid van expressie, om te innoveren én om te improviseren. Maar jazz is ook verbonden aan bevrijding van onderdrukking. Er is geen andere muzieksoort die zo belangrijk is geweest voor de emancipatie van Afro-Amerikanen als jazz. Tijdens het Jazz & Vrijheid festival herdenken en vieren we de afschaffing van de slavernij, en zetten we muziekculturen en artiesten met wortels in Curaçao en Suriname in de spotlight met de concerten Stobá di Kòrsou (29 juni), het Akono Familieconcert (30 juni) en het Keti Koti galaconcert (1 juli).
Het Jazz & Vrijheid festival is een samenwerking tussen NiNsee, DeLaMar en het Jazz Orchestra of the Concertgebouw.
Op vertoon van je Jazz & Vrijheid festival concertticket van DeLaMar krijg je 50% korting op je ticket voor dit programma.
Over de sprekers
Ronald Snijders is een belangrijke vaandeldrager van de kaseko jazz. Al meer dan 50 jaar brengt de fluitist een swingende fusion tussen Amerikaanse jazz, funk, soul en Surinaamse kaseko, kawina maar ook Braziliaanse jazz. Hij drukte zijn stempel op de Nederlands muziekcultuur en won hiervoor in 2022 de belangrijkste jazzprijs van Nederland: de Boy Edgar Prijs. In zijn muziekcarrière maakte hij meer dan 60 albums. Daarnaast is Ronald Snijders etnomusicoloog en kenner van Surinaamse en Afro-Caribische muziek.
Izaline Calister (Curaçao), Edison winnares 2009, heeft als singer/songwriter en theatermaker een indrukwekkende staat van dienst opgebouwd. Soms ingetogen, dan weer opzwepend, verovert haar muziek met zelfgeschreven teksten in het Papiaments, publiek over de hele wereld. De muziek van Izaline is een fusie tussen de traditionele muziek van haar geboorteeiland Curaçao en jazz met Afro-Caraïbische invloeden.
Pink Oculus, het alter ego van Esperanza Denswil, is een Nederlandse muzikant en performer die bekend staat om haar unieke mix van hiphop, soul en elektronische muziek. In 2015 brak ze door met haar EP “Delicious”. Haar muziek, beïnvloed door artiesten zoals Erykah Badu en J Dilla, gaan over thema’s als mentale gezondheid en sociale ongelijkheid.
NØËL is een kunstenaar geboren en getogen op het prachtige eiland Curaçao. NØËL is onder meer zanger, schrijver, acteur, regisseur en ondernemer. NØËL studeert momenteel aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten als regisseur/ maker. In 2017, op 18-jarige leeftijd, publiceerde NØËL zijn eerste boek getiteld Algu pa mi tera.
Sprekers
Ook De Balie
Morfine: Adriaan van Dis
Een muzikale vertelling over familietrauma’s
Een muzikale vertelling over familietrauma’s met gedichten van Adriaan van Dis, op muziek van componist Simon Burgers
Stuurloos met Kustaw Bessems
Hoe krijgen Nederlanders een bestuur dat wél werkt?
In hoog tempo volgen de schandalen elkaar op: hoe krijgen Nederlanders een bestuur dat wél werkt? In gesprek met journalist Kustaw Bessems