TV NL EN

Stuurloos met Kustaw Bessems

programmamaker
i.s.m
Das Mag

Het beeld van Nederland als land waar alles tot in de puntjes is geregeld, ligt aan diggelen. In hoog tempo volgen de schandalen elkaar op: burgers die door de overheid worden gemangeld in het toeslagenschandaal of bij de gaswinning in Groningen, algoritmen die studenten van migranten afkomst tot fraudeur bestempelen, misstanden in de jeugdzorg en hersteloperaties die alles alleen maar erger maken. Het wantrouwen woekert en extremisme vlamt op. Hoe krijgen Nederlanders een bestuur dat wél werkt?

Journalist Kustaw Bessems maakt in zijn boek Stuurloos bestuur begrijpelijk. In de onzichtbare wereld van ambtenaren en publieke dienstverleners komt hij erachter dat niet alleen burgers maar ook zij bekneld kunnen raken in de raderen van het systeem. Hij ziet dat het daar vol zit met getalenteerde idealisten, waardoor er wellicht meer de goede kant op gaat dan ooit. Er blijkt zelfs veel meer te zijn dat wij burgers zelf kunnen doen.

Over Kustaw Bessems

Kustaw Bessems (1977) is zaterdagcolumnist en redacteur bij de Volkskrant. Voor die krant maakt hij ook de succesvolle podcast Stuurloos waarin hij onderzoekt hoe Nederland beter bestuurd zou kunnen worden. Zijn werk is, hoewel gericht op de geïnteresseerde leek, zeer invloedrijk binnen de wereld van het openbaar bestuur, waar hij veelgevraagd spreker is.

Sprekers

Kustaw BessemsJournalist, columnist en podcasthost
Albert Jan KruiterMede-oprichter Instituut Voor Publieke Waarden
Willeke SlingerlandLector ‘Weerbare democratie’ bij Hogeschool Saxion
Ewoud Kieft Schrijver, historicus en muzikant
Vera van ZelmCabaretier