Let op: Door omstandigheden wordt het programma verplaatst naar een andere datum. Bezoekers ontvangen hierover bericht.
Afgelopen jaar kreeg schrijver Jon Fosse de Nobelprijs voor Literatuur voor zijn bijzondere toneelwerk en proza ‘dat een stem geeft aan het onzegbare’. Samen met schrijver Abdelkader Benali, Damiaan de Schrijver van tg STAN en Matthias de Koning en Annette Kouwenhoven van Maatschappij Discordia, die op dit moment hun laatste deel Warm uit het drieluik rondom Jon Fosse spelen, gaan we op zoek naar wat dat onzegbare is. Aan de hand van scenes en fragmenten praten we over hoe Fosse een heel eigen taal creëert en hoe hij toont dat literatuur en kunst tegelijk een grote troost en een groot verdriet kunnen zijn.
De Schrijver, de Koning en Kouwenhoven spelen scenès uit WARM. Zij presenteerden eerder Eg er vinden, ik ben de wind en Rambuku. WARM is het laatste deel in het drieluik rondom Jon Fosse.
Jon Fosse is een Noorse schrijver van gedichten, jeugdboeken en meer dan 30 toneelstukken. Zijn werk verscheen in meer dan vijftig talen en wordt over de hele wereld gespeeld. Zijn grootste werk tot nu toe is Septologie. De zeven delen zijn gepubliceerd in drie boeken: De andere naam, Ik is een ander en Een nieuwe naam.
Over de sprekers
Damiaan De Schrijver is stichtend lid van STAN. De afgelopen jaren creëerde en speelde hij in o.a. of/niet, Brandhout, een irritatie, Eg er vinden, ik ben de wind, wat/nu en Poquelin II en maakte hij voorstellingen samen met de leden van De Koe, Dood Paard en Maatschappij Discordia. Hij werkt op individuele basis geregeld mee aan Nederlandstalige films en tv-reeksen, o.m Het Verdriet van België (1995), Terug naar Oosterdonck (1997), Kijk eens op de doos (2002), Dennis van Rita (2006), De Ronde (2011), Met Man en Macht (2012) en Rosie & Moussa (2018). Tot op heden is Damiaan artistiek leider bij STAN.
Annette Kouwenhoven studeerde af aan de theaterschool in Amsterdam. In 1981 was zij een van de initiatiefnemers van het ontstaan van Maatschappij Discordia, waar zij nog altijd speelt. Naast de werkzaamheden binnen Discordia, en binnen o.a. de Belgisch Nederlandsche repertoirevereeniging ‘De Veere’, werkt zij ook samen wat betreffende regie, decor, affiche, begeleiding met o.a. tg stan, cie. de koe, Dood Paard, de tijdelijke samenscholing en diverse losse verbanden. Haar meest recente voorstelling is Weiblicher Akt 13: De ander (v.), die volgt op de eerdere twaalf delen uit de Weiblicher Akt waarin Discordia zich spiegelt aan vrouwelijke personages en auteurs.
Mattias de Koning studeerde af aan de theaterschool in Amsterdam in 1979. In 1981 was hij een van de initiatiefnemers van het ontstaan van Maatschappij Discordia, waar hij nog altijd speelt. Naast de werkzaamheden binnen Discordia, en binnen o.a. de Belgisch Nederlandsche repertoirevereeniging ‘De Veere’, werkt zij ook samen wat betreffende regie, decor, affiche, begeleiding met o.a. tg stan, cie. de koe, Dood Paard, de tijdelijke samenscholing en diverse losse verbanden. Zijn meest recente voorstelling is pointless international – point of no return, het langverwachte sluitstuk van een serie Engels gesproken clownsvoorstellingen voor een volwassen publiek.
Abdelkader Benali is schrijver, dichter en presentator. In 1996 debuteerde hij met zijn roman Bruiloft aan zee. Naast drie gedichtenbundels heeft hij vele romans op zijn naam staan. Voor de roman De langverwachte ontving Benali in 2003 de Libris Literatuur Prijs. In 2022 verscheen zijn laatste roman Paradijsvogel boven de Hoge Woerd. Behalve literaire werk schrijft Abdelkader Benali ook artikelen en recensies voor verschillende kranten en opiniebladen.
Sprekers
Beeld door: Maatschappij Discordia
Ook bij De Balie
Hoe schrijf je over het gezin als je er zelf ook onderdeel van bent, wat vertel je wel, wat houdt je achter? Met o.a. Marja Pruis en Thomas Heerma van Voss gaan we in op de vragen die het thema van de boekenweek in ons losmaken.
Over leven, kunst en dood
De Vlaamse Patricia de Martelaere was als schrijver veelzijdig en als denker diepzinnig. Vijftien jaar na het overlijden van de romanschrijver, filosoof en hoogleraar gaan we in gesprek over De Martelaere met Anne Teresa de Keersmaeker.
Winner of the 2023 Booker Prize winner
Throughout his novel, the horrors of today’s world are revoked. As the Winner of the 2023 Booker Prize winner Paul Lynch says: fiction has a way to work around the guards of a reader.