TV NL EN

Het denken van Patricia De Martelaere

Over leven, kunst en dood

programmamaker
De Vlaamse Patricia De Martelaere was als schrijver veelzijdig en als denker diepzinnig. Vijftien jaar na het overlijden van de romanschrijver, filosoof en hoogleraar gaan we met Anne Teresa de Keersmaeker en Marja Pruis in gesprek over hoe De Martelaere het leven, de kunst en de dood benaderde.

Patricia De Martelaere (1957-2009) was een van de fijnzinnigste essayisten, denkers en schrijvers van haar generatie. Haar oeuvre omvatte filosofie, fictie en non-fictie en kenmerkte zich door met een heldere pen de fundamenteelste onderwerpen te beschouwen. Zo reflecteerde ze in de filosofische klassieker ‘Een verlangen naar ontroostbaarheid’ op verlangen, verlies en liefde.

Anne Teresa de Keersmaeker was bevriend met De Martelaere en gaat in gesprek over de overeenkomsten en de verschillen van hun kunstopvattingen. Marja Pruis publiceerde een biografisch portret van De Martelaere.

Anne Teresa de Keersmaeker is een wereldberoemde en internationaal gelauwerde Belgische danseres en choreograaf. Ze is oprichter en artistiek leider van het dansgezelschap Rosas, dat sinds 1983 in Brussel is gevestigd. In haar oeuvre verkent zij de band tussen dans en muziek uit verschillende tijdperken, en ontleent zij vormelijke principes uit de geometrie, wiskunde, sociale structuren en de natuur.

Marja Pruis is schrijver, columnist en redacteur van De Groene Amsterdammer. Voor haar essays en columns, gebundeld in Kus me, straf me, Genoeg nu over mij en Oplossingen, ontving ze de Jan Hanlo Essay Prijs, de J. Greshoffprijs en de J. L. Heldringprijs. Onlangs verscheen haar nieuwe roman Huiswerk. In 2013 schreef ze een biografisch portret van Patricia De Martelaere, Als je weg bent

Sprekers

Anne Teresa De KeersmaekerChoreograaf en danseres
Marja PruisSchrijver en biograaf
Ira Pronk Redacteur Filosofie Magazine
Benjamin De RooverDichter
© Rob Stevens

Altijd als eerste op de hoogte van onze programmering