TV NL EN

Jongeren aan zet: Tevreden mbo’ers gezocht

Samen met jongeren uit het beroepsonderwijs

programmamaker

We zijn van ‘een studie helpt je aan een goede baan’, tot ‘leer je kinderen dat het oké is om met je handen te werken’ ontwikkeld. Samen met Amsterdamse jongeren van het mbo, Azhar en Talitha wordt de balans opgemaakt. Heeft Nederland het beroepsonderwijs écht laten verslonzen? Zo ja, hoe kan de overheid kwaliteit van mbo verbeteren? Een avond voor en door jongeren, gericht op praktische oplossingen. 

Het aantal leerlingen in het beroepsonderwijs loopt al jaren terug, tot grote zorgen van de overheid. Met je handen werken heeft onterecht een slecht imago gekregen. Als het aan Azhar en Talitha ligt, komt verslechtering van het beroepsonderwijs door structurele onderwaardering. Van onbetaalde stages, geen studentenkortingen tot geen kamer kunnen vinden in de stad. 

Mbo’ers worden anders behandeld dan hun leeftijdgenoten op het hbo of de universiteit. De politiek is er inmiddels achter. Campagnes om het beroepsonderwijs in beeld te brengen, recht op ov-vergoeding, etc. Maar wat vinden mbo’ers zelf dat er moet veranderen?

Over Jongeren aan zet

De Amsterdamse jongeren Amin (20), Azhar (18), Chadi (20) en Talitha (19) voelen zich te weinig gehoord in het publieke debat. Politici en beleidsmakers maken beslissingen voor hen, maar zij zien hun belangen (en die van leeftijdgenoten) amper vertegenwoordigd. In Jongeren aan zet werken deze vier gedreven jongeren samen met programmamakers van De Balie aan deze driedelige serie.

Deze serie is mede mogelijk gemaakt door Erasmus+

Sprekers

Talitha Christina de Vriesmbo-student
Azhar el-Bouchaïbimbo-student
Sidney PolakAfdelingsleider Berlage Lyceum Amsterdam
Sofyan MbarkiWethouder (PvdA) o.a. mbo en Jongerenwerk
Max BoodieMedeoprichter PlaytoWork
KojerRapper