TV NL EN

Ken je klassiekers: De nieuwe koloniale leeslijst

De nieuwe koloniale leeslijst

Programmamaker en moderator
Samensteller De nieuwe koloniale leeslijst en co-host
Rasit Elibol
In samenwerking met
De Groene Amsterdammer
Wat we weten van het verleden wordt mede bepaald door wat we lezen. Literatuur geeft een beeld van ons verleden, maar dit beeld wordt terecht bevraagd en het Nederlandse koloniale verleden wordt opnieuw tegen het licht gehouden. Wat vertellen klassieke werken van Haasse, Multatuli en Couperus ons nog?

Tijdens deze avond gaan we aan de hand van een aantal koloniale en postkoloniale literaire werken in gesprek over hedendaagse vragen over de canon, het gebrek aan aandacht voor de Indische, Molukse, Surinaamse en Antilliaanse literatuur en diversiteit in de Nederlandse letteren. Hoe de klassieken te lezen? Welke verhalen hebben we nodig om een beeld te vormen dat recht doet aan de koloniale geschiedenis?

We praten erover aan de hand van De nieuwe koloniale leeslijst, samengesteld door Rasit Elibol. Een boek waarin schrijvers klassieke koloniale en postkoloniale werken aan een noodzakelijke nieuwe lezing onderwerpen, maar waarin ook aandacht wordt gegeven aan Indonesische, Molukse, Surinaamse en Antilliaanse schrijvers die eveneens het koloniale verleden beschreven en tot de klassiekers zouden moeten behoren, zoals Cairo en Lopulalan.

Over de sprekers:

Alfred Birney is auteur van een groot oeuvre van romans, novellen, verhalen en essays, waarin zijn Nederlands-Indische familiegeschiedenis een centrale plaats inneemt. Hij schreef onder meer Vogels rond een Vrouw (1991), en De tolk van Java (2017). Voor De tolk van Java ontving Birney de Libris Literatuur Prijs en de Henriette Roland Holst-prijs. In 2019 verscheen in de reeks Privé Domein het dagboek Niemand bleef, waarvoor hem de Littéraire Witte Prijs 2020 werd toegekend.

Xandra Schutte is sinds 2008 hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer. Van 1991 tot 1999 was ze er al kunstredacteur en zette ze de boekenbijlage Dichters & Denkers op. Schutte ontving in 2016 De Gouden Ganzenveer vanwege haar grote betekenis voor het geschreven en gedrukte woord in de Nederlandse taal.

Manon Uphoff debuteerde in 1995 met haar boek Begeerte en werd hiermee genomineerd voor de AKO Literatuurprijs, de Anton Wachterprijs en de ECI-prijs. Ze schreef daarnaast onder meer roman Gemis (1997), genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs, werd bekroond met de Rabobank Lenteprijs voor Literatuur. In 2019 schreef zij haar met grote lof overladen roman Vallen is als vliegen.

Yra van Dijk is hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit Leiden. Ze schrijft voor zowel wetenschappelijke tijdschriften als onder meer NRC Handelsblad en De Groene Amsterdammer. Op dit moment schrijft Van Dijk een boek over Caraïbische literatuur.

Raoul de Jong schreef voor onder andere NRC Handelsblad, Vrij Nederland en Het Parool. Zijn roman De grootsheid van het al werd genomineerd voor de Bob den Uyl Prijs 2014 en won ‘Het beste Rotterdamse boek’ in 2015. Zijn meest recente boek, ‘Jaguarman; mijn vader, zijn vader en andere Surinaamse helden’, verscheen in 2020.

Rasit Elibol is sinds 2017 redacteur bij De Groene Amsterdammer. In 2014 won hij de VPRO Bagagedrager, een prijs voor jonge reisschrijvers. Bij De Groene doet hij onder meer onderzoek naar racisme en schrijft hij over het Nederland van nu.

Radna Fabias is geboren en getogen op de Nederlandse Antillen. Zij studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en won in 2016 de poëzieprijs van de stad Oostende. Voor haar debuut Habitus ontving ze de C. Buddingh’-prijs.

Abdelkader Benali is schrijver, dichter en presentator. In 1996 debuteerde hij met zijn roman Bruiloft aan zee. Naast drie gedichtenbundels heeft hij een flink aantal romans en andere proza op zijn naam staan. Voor de roman De langverwachte ontving Benali in 2003 de Libris Literatuur Prijs. Behalve literaire werk schrijft Abdelkader Benali ook artikelen en recensies voor verschillende kranten en opiniebladen.

Sprekers

Xandra SchutteHoofdredacteur De Groene Amsterdammer
Raoul de JongSchrijver
Yra van DijkHoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde
Manon UphoffSchrijver
Alfred BirneySchrijver
Radna FabiasDichter
Abdelkader BenaliSchrijver