TV NL EN

Vergeten Helden

Te zien
om 17:00 en om 21:00
Programmamaker
Rokhaya Seck
In samenwerking met
Stichting Schaduwhelden

“We staan in een rij. Ik glimlach, ze schieten.
Daar lig ik op het zand van de Nederlandse duinen. Anoniem.
Er ligt een zee tussen het land waar ik ben geboren, tussen het fijne zand dat daar ligt en het koude zand dat hier ligt.”

In een theatrale lezing dragen acteurs de verhalen voor van vijf verzetshelden die tijdens de Tweede Wereldoorlog streden tegen onrecht. Helden die al voor de oorlog wisten hoe het is om discriminatie te ervaren op grond van je sekse, afkomst, seksuele of politieke voorkeur. Om diezelfde reden zijn zij ook ná de oorlog in de schaduw gebleven. In Vergeten Helden spreken zij zich nu uit.

In 1943 werd het Bevolkingsregister in Amsterdam opgeblazen door een groep verzetsstrijders. Onder hen waren celliste Frieda Belinfante en beeldend kunstenaar Willem Arondeus, die openlijk homoseksueel was. Ondertussen schuilde Coos Ayal 30 maanden lang in de jungle van Nieuw Guinea, op dat moment bezet door Japanse troepen. Zowel de Curaçaoënaar George Maduro als Arubaan Boy Ecury pleegden belangrijke daden van verzet. Ze werden verraden en door de Duitsers vermoord.

Deze reading van Vergeten Helden is een voorloper van wat later een breder project wordt met theater, educatie en maatschappelijk engagement.

  • Regie: John Leerdam
  • Scenario: Paulette Smit en Ger Beukenkamp
  • Idee en productie: Conny Groot (Catharsis Producties)
  • Schilderijen van de VERGETEN HELDEN door Herman Morssink
  • Muziek: Esther Apituley

Om 21:00 zenden we dit programma nog een keer uit!

Acteurs

Paulette Smitals Frieda Belinfante
Dewi Reijsals Coos Ayal
Thom Hoffmanals George Maduro
Vastert van Aardenneals Willem Arondeus
Jeffrey Spalburgals Boy Ecury

Livestream

We zenden Vergeten Helden twee keer uit! Om 17:00 en om 21:00.

Kijk Vergeten Helden gratis mee via deze pagina – ca. 5 minuten voor aanvang verschijnt de stream. Onze (online) programmering steunen? Doe een Kijk- en Luisterbijdrage via iDeal!