TV NL EN

Knippen en plakken in kinderliteratuur

Programmamakers
De Balie Academie
Moderator
Isabel Sheridan
Isabel Sheridan
Sensitivity readers die gesleuteld hebben aan het oeuvre van Roald Dahl genereren veel ophef. Critici noemden de aanpassingen censuur en vroegen zich af of dit het einde is van de weerbaarheid van kinderen. Op deze avond onderzoeken we de rol die kinderboeken spelen in onze samenleving en in hoeverre kinderboekenschrijvers van artistieke vrijheid mogen genieten als zij ook de politieke opvoeders van onze kinderen zijn.

Een verhaaltje voor het slapen gaan, voorgelezen worden in de les of een boekbespreking geven is niet alleen nodig om de Nederlandse taal te leren beheersen. Kinderen leren zich in te leven in personages en denkbeelden die ze misschien niet vanuit huis uit meekrijgen. Kinderboeken leren kinderen bijvoorbeeld wat een personage als ‘normaal’ ervaart.

Maar wat de één normaal vindt, kan bij de ander ergernis wekken. Dat gezegd hebbende: wat zijn dan de richtlijnen m.b.t. het schrijven van kinderboeken? Zijn duidelijke richtlijnen überhaupt nodig of is een kind weerbaarder dan wij denken?

Dit programma wordt gemaakt door de huidige lichting van De Balie Academie: Mees Leering en Dewi van der Kuip.

Over de sprekers

Belle Barbé is gespecialiseerd in seksueel opvoeding. Als zelfstandige en in dienst van GGD regio Utrecht leert ze basisschoolkinderen om te praten over seksualiteit op een veilige manier. Hierdoor neemt sociale veiligheid op scholen toe en hoopt ze thema’s als seksualiteit en gezonde relaties in de schoolstructuur te verweven. Daarnaast schreef ze de boeken ‘Ik & seks’ (2019) en ‘100 antwoorden bij seksuele opvoeding’ (2022).

Maarten Dallinga is journalist en podcastmaker. Hij heeft verschillende prijzen gewonnen voor zijn werk waarin hij zich specialiseert in religie, jongeren en discriminatie. Voor de EO heeft hij twee jaar voor het programma JONG gewerkt waar hij uitzendingen maakte over o.a. zwerfjongeren, pedofilie en seksueel kindermisbruik. Ook is hij co-auteur van het Vrijheidsboek (2016) waarin hij een boekje opendoet over wat vrijheid en onvrijheid voor hem betekent. Hij zette in 2021 censuur in schoolboeken op de kaart en stelde vast dat er sprake is van een zogenoemde ‘gumcultuur’ bij de grote uitgeverijen.

Ted van Lieshout is schrijver, dichter, en kunstenaar. Hij schrijft voor peuters, kleuters en volwassenen en heeft de bekende kinderboekenreeks Boer Boris geschreven. Hij schreef daarnaast tot 2010 voor televisieprogramma’s als Sesamstraat en het Klokhuis en heeft talloze prijzen gewonnen voor zijn werk zoals meerdere Zilveren Griffels en De Boekensleutel, waarvan hij op dit moment de enige levende Nederlander is die deze prijs in zijn bezit heeft.

Lian van de Wiel is uitgever en educatief conceptontwikkelaar. Momenteel is ze bij uitgeverij Blink verantwoordelijk voor het lesmateriaal wereldoriëntatie, lezen en taal in het basisonderwijs (Blink Wereld, Blink Lezen, Blink Taal).

Sprekers

Belle BarbéExpert seksualiteit (foto: Marie Wanders)
Maarten DallingaJournalist (Foto: Eric Kampherbeek)
Ted van LieshoutAuteur (Beeld: Ben Kleyn)
Lian van de WielUitgever en educatief conceptontwikkelaar

Afbeelding: Marit Breuker