TV NL EN

Nieuw Licht: Sarah Neutkens over de Tusseninmens

Programmamaker
Wat is jouw identiteit? Schrijf je die toe aan het werk dat je doet, de plek waar je woont of waar je vandaan komt? Is het je gender, je socialmediapagina, je religie of is jouw identiteit nog in ontwikkeling? Misschien ben je wel al die dingen tegelijk. Mensen willen zich onderscheiden en onderdeel van een groep uitmaken. Dit houdt de dialectiek van de mode in stand. Maar hoe werkt dat in een geïndividualiseerde én geglobaliseerde samenleving? 

‘We zijn precies even fluïde en diffuus als de wereld om ons heen’ schrijft componist, kunsthistoricus en schrijver Sarah Neutkens in haar essay voor het Nieuwe licht. Neutkens portretteert een nieuw soort mens dat een steeds groter deel van de populatie beslaat: het tusseninmens.

Volgens Neutkens zullen steeds meer mensen een tusseninmens worden. Op welke manieren uiten kunstenaars en schrijvers deze nieuwe identiteit? En hoe kunnen we richting geven aan onze identiteit: zijn we de mode voorbij omdat we ons niet proberen te onderscheiden ofwel aan te passen aan de groep? Is dat een bevrijding of is die onthechting ook lastig? Dat zijn vragen die we op deze avond zullen proberen te beantwoorden, met Sarah Neutkens en anderen.

Het tusseninmens volgens Neutkens

Neutkens is naar eigen zeggen ook zo’n tusseninmens: ze voelt zich niet thuis op het platteland waar ze is opgegroeid, maar ook niet in de stad waar ze naartoe is verhuisd. Ze voelt zich verbonden met haar op sociale media geconstrueerde identiteit, hoewel die geen plek heeft in de tastbare wereld. Ze herkent zich niet in het prototype vrouw, maar ook niet in een niet-vrouw. De identiteit van een tusseninmens beweegt continu tussen kenmerken in. 

Sprekers

Sarah NeutkensSchrijver van Tusseninmens. Foto: Nanda Hagenaars
Sunwoo JungSouth Korean ceramic artist currently living and working in Amsterdam.
Chris RijksenFilmmaker en verhalenverteller en oprichter van het collectief Transketeers. 
Linda DuitsOnderzoeker gespecialiseerd in onder andere gender- en mediastudies
Esther van FenemaPsychiater, columnist en auteur.
Elke donderdag versturen we een nieuwsbrief. Ben je geabonneerd op onze nieuwsbrief, maar je ontvangt niets? Dan zit deze waarschijnlijk in je spam.