TV NL EN

Artificial Intelligence uit de kinderschoenen

Programmamaker
Artificial Intelligence is uit de kinderschoenen en in de puberteit terechtgekomen. ChatGPT, hologrammen van artiesten, zelfrijdende auto’s en virtuele assistenten, we maken al volop gebruik van AI. Maar technologische vooruitgang roept altijd de nodige ethische vraagstukken op. Is het bijvoorbeeld wenselijk dat Amazon producten verstuurt en afrekent nog voor je ze besteld hebt? Kunnen we programma’s als ChatGPT op een doeltreffende manier in het onderwijs gebruiken? En hoe moeten we omgaan met deepfakes?

Experts belichten de mogelijkheden en de valkuilen van deze technologische ontwikkeling, net als Europese wet- en regelgeving. Want hoe maak je wetten en regels voor kunstmatige intelligentie die algeheel geldend zijn? Te bedenken dat de hele wereld reeds ‘geniet’ van de voordelen en de technologie met de dag efficiënter en aantrekkelijker wordt.

Europees Parlement

Dit programma komt voort uit een samenwerking met het Europees Parlement. Nieuwe wet en regelgeving moet duiding geven aan onze omgangsnormen met AI. Daarvoor heeft het Europees Parlement heeft een speciale commissie ingesteld om te onderzoeken hoe het tegelijk economische groei wil stimuleren en veiligheid en respect voor mensenrechten wil verzekeren. Hiermee neemt het Parlement voortouw in een eerste reeks EU-regels voor AI waarbij volgens het Parlement ethische omgangsnormen centraal staan.

Over de sprekers

Kim van Sparrentak is Europarlementariër voor GroenLinks waar zij zich in zit voor een eerlijke, veilige en toegankelijke (digitale) markt die ten dienste staat van mensen, in plaats van grote (Tech) bedrijven en waarin grondrechten worden beschermd. 

Vincent Blok is Hoogleraar Filosofie en Ethiek van Technologie aan de Universiteit Wageningen. Hij is ook wetenschappelijk directeur van het 4TU Centrum voor Ethiek en Technologie, een samenwerking van de vier Technische Universiteiten in Nederland.

Dasha Simons werkt als Senior AI & AI Ethics consultant voor het techbedrijf IBM. In haar werk wordt ze gedreven door een passie om technologische ontwikkelingen te voorzien van een ‘menselijke hartslag.’ Als consultant bij IBM gebruikt zij haar creativiteit en haar menselijke perspectief om nieuwe manieren te vinden hoe technologie ons leven kan verbeteren. Hierbij staan voor haar de volgende vragen centraal: hoe kan kunstmatige intelligentie ons helpen financiële criminaliteit op te sporen? Hoe creëren we nieuwe businessmodellen en toekomstbestendige strategieën? Maar ook, hoe ontwerpen we eerlijke AI? 

Acteur en theatermaker Max Wind verzorgt het intermezzo.

Sprekers

Kim van SparrentakEuroparlementariër (GroenLinks)
Max Wind
Max WindActeur en theatermaker
Vincent BlokHoogleraar Filosofie en Ethiek van Technologie (Universiteit Wageningen)
Dasha SimonsManaging Consultant Trustworthy AI (IBM)
Afbeelding: Marit Breuker
Elke donderdag versturen we een nieuwsbrief. Ben je geabonneerd op onze nieuwsbrief, maar je ontvangt niets? Dan zit deze waarschijnlijk in je spam.