TV NL EN

Zwoegen in de schaduw: Ongedocumenteerd in Amsterdam

Door
De Balie Live Journalism
Ongedocumenteerde Amsterdammers vallen regelmatig in handen van malafide werkgevers en huisjesmelkers, en hebben bovendien slechtere toegang tot zorg dan hun stadsgenoten met papieren. Dat bleek eerder uit onderzoek van De Balie Live Journalism. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen aanstaande maart praten we met betrokkenen en gemeenteraadsleden van de grootste partijen over deze misstanden, en over mogelijke oplossingen.

Sommige partijen in de raad pleiten voor betere zorg voor ongedocumenteerden, anderen zien ze liever vertrekken. Maar hoe je het ook wendt of keert: ze zijn er. Ze maken je huis schoon, passen op je kinderen of staan in de keuken van je favoriete restaurant, vaak voor een minimumloon of (veel) minder. Maar omdat zij zonder papieren niet mogen stemmen en dus niet mogen meebeslissen over zaken die hen wel aangaan, wordt hun stem in de politiek vaak niet gehoord. Dat zal op deze avond anders zijn, als enkelen van hen met politici aan tafel zitten om de problemen waar zij tegenaan lopen bespreken.

Ook aanwezig op deze avond zijn Gianni Da Costa en Nannet Moons. Da Costa zet zich al jarenlang in voor ongedocumenteerde gezinnen omdat zij geen beroep kunnen doen op uitkeringen of voedselbanken. Daarom richtte hij een alternatieve voedselbank op waarmee hij voedselpakketten uitdeelt. Nannet Moons werkt als programmamedewerker Zorgrecht bij Dokters van de Wereld en weet alles over de toegang tot gezondheidszorg voor ongedocumenteerden. Voor Dokters van de Wereld deed zij onderzoek naar huisartsentoegankelijkheid voor ongedocumenteerde migranten in Amsterdam.

Voor deze avond kan je een gratis ticket reserveren.


Live Journalism

Sinds 2019 heeft De Balie Live Journalism onderzoek gedaan naar verschillende misstanden in Amsterdam. We onderzochten o.a. de kloof tussen arm en rijk, verwaarloosde huurwoningen, de situatie van ongedocumenteerde Amsterdammers en online seksuele intimidatie. De verhalen die wij de afgelopen tijd hebben verzameld maakten veel los, maar is er ook verschil gemaakt? We gaan van september tot december elke maand in gesprek met gemeenteraadsleden over één van onze afgelopen onderzoeken. Wat neemt de raad de komende vier jaar mee?

Heb je een idee of vraag over deze reeks? Mail dan naar livejournalism@debalie.nl

Sprekers

Yassmine El KsaihiRaadslid D66 Amsterdam
Tirza de FockertRaadslid GroenLinks Amsterdam
Gianni Da CostaInitiatiefnemer alternatieve voedselbanken
Marion GraceNanny en schoonmaker
Nannet MoonsDokters van de Wereld
AnnieOngedocumenteerde jongere
AmirKok en afwasser