TV NL EN

Ongedocumenteerde werkers bij jou over de vloer

Ben jij een goede werkgever voor iemand zonder papieren?

door
De Balie Live Journalism
in samenwerking met
AT5
taal
Nederlands/Engels
Een schoonmaker die eens in de week je huis stofzuigt, een oppas die ’s middags je kinderen van school haalt of een tuinman die je achtertuin onderhoudt: Amsterdammers geven enkele duizenden mensen een baan in deze sector. Dit werk wordt vaak uitgevoerd door mensen zonder papieren die niet legaal kunnen werken. Het zwartwerken, en de afwezigheid van een contract, maakt hen kwetsbaar.

Zo kiest niet iedereen ervoor de schoonmaker door te betalen bij ziekte, en betaalt de ene werkgever een lager uurloon aan de oppas dan de andere. Hoe belangrijk is het om je hulp goed te kennen?

Heb je een schoonmaker thuis en wil jij ook graag weten hoe je je rol als ‘werkgever’ het best in kunt vullen of twijfel je hoe verstandig het überhaupt is iemand zwart te laten werken? Op vrijdag 23 oktober gaan we met huishoudelijk werkers en andere Amsterdammers in gesprek over goed werkgeverschap en de schaduwzijde van zwart werk in legale sectoren. Een interessante avond voor werkgevers, werknemers, en alle andere geïnteresseerden. Zet de datum alvast in je agenda en houdt de pagina in de gaten voor meer info!

Foto: Marco Verch

Sprekers

Marion GraceDomestic worker / Nanny en schoonmaker
Niels JansenArbeidsrechtadvocaat, docent aan de Universiteit van Amsterdam