TV NL EN

Onze Man in Mali: Marchel Gerrmann

Programmamaker
Mohammed Saiah
In samenwerking met
Het ministerie van Buitenlandse Zaken
Afgelopen mei werd er opnieuw een staatsgreep gepleegd in Mali – al de derde sinds 2012. Naast politieke onrust, groeit de activiteit van terroristische groepen. Sommigen zijn gelieerd aan Al-Qaida, zoals de Touareg-rebellen in het noorden van het land. Anderen zijn verbonden aan Islamitische Staat. Hoeveel invloed heb je als ambassadeur van Nederland in Mali? En hoe is het contact met een overheid die continu gebukt gaat onder staatsgrepen? We gaan in gesprek met Marchel Gerrmann, onze man in Mali.

Een stabiel Mali is de wens van de lokale bevolking, maar ook in het Nederlands en Europees belang. De Arabische lente bracht chaos in Libië en Egypte, en aan Al-Qaida gelieerde troepen breiden hun activiteiten rap uit in de Sahel. Nederland was van 2014 tot 2019 onderdeel van de Multidimensional Integrated Stabilisation Mission in Mali (MINUSMA), de VN-vredesmissie die Mali veiliger moest maken. Inmiddels is de algemene conclusie dat deze missie weinig effect heeft gehad op de veiligheid en stabiliteit van het land.

Het Westen vreest dat Mali een jihadistische springplank naar Europa wordt. Daarnaast heeft Europa handelsbelangen in het gebied, een instabiel Mali kan die handel verstoren. Wat kan er wél gedaan worden om de stabiliteit in Mali te vergroten? En welke rol heeft Nederland daar in?

Onze Man / Vrouw in…
Dit programma is onderdeel van de serie Onze Man / Vrouw in…. Een serie die we maken in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken, waarin een Nederlandse ambassadeur wordt uitgenodigd om zijn of haar ervaring te delen. In vorige afleveringen waren de ambassadeurs uit Jemen, Marokko, Iran, Irak, Jordanië, Egypte, Zuid-Afrika en Benin te gast.

Let op: bij binnenkomst vragen we om een vaccinatie- of testbewijs. Lees hier wat je moet doen voor je bezoek.

Sprekers

Marchel GerrmannAmbassadeur Mali
Mirjam de BruijnHoogleraar Afrikanistiek