TV NL EN

Ooggetuigen van de verwoesting

Twee jaar oorlog in Oekraïne

Programmamaker
In samenwerking met
In samenwerking met

Soms lijken de verschrikkingen te groot om woorden aan te geven, maar even vaak blijken woorden noodzaak. Hoe breng je over wat er door je heen gaat wanneer je man naar het front vertrekt? Hoe vertel je over dat wat eerst een thuis was, en nu alleen nog maar de smeulende resten van een huizenblok? Hoe communiceer je zoveel onrecht en zoveel pijn?

Twee jaar oorlog in Oekraïne betekent ook twee jaar aan beschrijvingen van die oorlog. Vanavond delen we die beschrijvingen met het publiek: van reisverslagen tot gedichten. We geven het woord aan Oekraïners en aan Nederlandse schrijvers die de afgelopen jaren in Oekraïne waren.

Dit programma is deels in het Nederlands, en deels in het Engels. De gedichten zullen in het Oekraïens worden voorgelezen.

Over de sprekers

Iryna Riabets is een vluchtelinge uit Oekraïne. Voor de oorlog was ze hoofddocent aan de Nationale Universiteit van Kiev-Mohyla Academie in Kiev. Tijdens dit programma vertelt ze over de oorlogspoëzie van Lina Kostenko (1930), een van de belangrijkste namen uit de moderne Oekraïense literatuur.

Manon Uphoff is schrijver en voormalig voorzitter van PEN Nederland. Ze zal een lezing houden over haar reis naar Oekraïne, waarin ze zal ingaan op de moeilijkheid om alle getuigenissen vast te leggen zolang de oorlog aanhoudt.  

Jaap Scholten is schrijver en oprichter van de stichting Protect Ukraine, waarmee hij spullen verzamelt voor aan het front. Over zijn ervaringen sinds de Russische inval in 2022 schreef hij het boek Drie zakken dameskleding, twee cakes Kyiv en een sniper.

Florian Jacobs is schrijver, filosoof en uitgever. Op deze avond vertelt hij over het onderscheid dat de Oekraïense filosoof Volodymyr Yermolenko maakt tussen krijgersethos en burgerethos.

Olesia Skrypnikova, Taras Skrypnikov en Galyna Prudchenko zijn Oekraïense musici die in 2022 naar Nederland zijn gevlucht. Zij spelen vanavond Oekraïense muziek.

Sprekers

Iryna RiabetsUniversitair hoofddocent Nationale Universiteit Kiev-Mohyla Academie
Manon Uphoff Schrijver | beeld: Celine Simons
Jaap ScholtenSchrijver
Florian Jacobs Filosoof en uitgever
Olesia SkrypnikovaSopraan
Taras SkrypnikovKlarinettist
Galyna PrudchenkoPianist

Altijd als eerste op de hoogte van onze programmering