TV NL EN

Publieke Intellectuelen: Hugo Claus

Programmamaker
In samenwerking met
Mede mogelijk gemaakt door

Hugo Claus was een artistieke duizendpoot: poëzie- en prozaschrijver, toneelauteur, kunstenaar, filmregisseur en librettist. Zijn schrijfwerk maakte van hem het boegbeeld van de Vlaamse literatuur na de Tweede Wereldoorlog. Vijftien jaar na zijn overlijden blikken we samen met zijn biograaf, Mark Schaevers, terug op Claus’ werk: wat is zijn nalatenschap? In februari verschijnt de biografie De Levens van Claus van Mark Schaevers bij De Bezige Bij.

Tijdens deze editie van Publieke Intellectuelen blikken we terug op Claus’ leven en werken en zijn betekenis in onze cultuur. Zijn biograaf Mark Schaevers zal Claus met snelle trekken portretteren en gaat daarna het gesprek aan met zijn favoriete sparringpartner, Arnon Grunberg. Acteurs Sam Ghilane en Vincent van den Berg lezen teksten van Hugo Claus voor.

Hugo Claus’ meest bekroonde roman Het verdriet van België raakt een tal aan genres: het wordt gezien als een sleutelroman, sociale roman, Bildungsroman, familiekroniek, kunstenaarsroman en als historisch verhaal. Claus mengde het klassieke, tragische, verhevene met het banale, obscene en experimentele.

Over Mark Schaevers

Mark Schaevers (1956) schreef onder meer Orgelman. Het boek werd bekroond met de Gouden Boekenuil 2015 en er werden meer dan 15.000 exemplaren van verkocht. In 2004 presenteerde hij in Groepsportret het beste uit Claus’ interviews en in 2011 stelde hij De wolken. Uit de geheime laden van Hugo Claus samen. In 2018 verscheen Het verdriet staat niet alleen. Een leven in verhalen.

Over Publieke Intellectuelen

In Publieke intellectuelen vragen we schrijvers van nu om een nieuw essay te schrijven over het werk van een schrijver uit de twintigste eeuw.

Sprekers

Mark SchaeversJournalist, auteur en redacteur bij Humo | Beeld: Sebastian Schaevers
Arnon Grunberg
Arnon GrunbergLiterair schrijver
Sam GhilaneActrice (o.a. Oogappels, Fikken Rotterdam en ITA)
Vincent van den Berg Acteur (‘t Barre Land)

Altijd als eerste op de hoogte van onze programmering