TV NL EN

De Balie Kijkt: Eddy’s Oorlog

Een portret van de verslaglegging in Oekraïne

programmamaker
regisseur
Joost van der Valk
speeltijd
90´
land
Oekraïne
Taal
Oekraïens, Nederlands
In dit indrukwekkende portret volgt filmmaker, Emmy Award- en BAFTA-winnaar, Joost van der Valk, oorlogsfotograaf Eddy van Wessel (viermaal winnaar Zilveren Camera) tijdens zijn verslaglegging van de oorlog in Oekraïne, veelal rondom de frontlinie en in het heetst van de strijd. Dit levert een uniek kijkje op in zijn werkwijze, zijn visie en zijn vermogen om een oorlog te observeren én vast te leggen. Hoe functioneer je als fotograaf in de surreële werkelijkheid van een oorlog?

Vier seizoenen lang reist Eddy van Wessel langs de Oekraïense frontlinies. Nu hij zich als Nederlands meest bekroonde oorlogsfotograaf al 3 decennia op de frontlijn bevindt, wil hij nog altijd de ultieme foto maken, het beeld dat het hele conflict samenvat en dat alle worstelingen, trauma’s en tegenslagen die hij heeft moeten doorstaan de moeite waard maakt.

Filmmaker, Joost van der Valk (Satudarah – One Blood) volgde hem in zijn kielzog en documenteert zo hoe Van Wessel de oorlog via ontmoetingen en interacties met Oekraïners beleeft en vastlegt. Aan de andere kant van de lens ben je echter niet immuun voor al het oorlogsleed. Hoe functioneer je als fotograaf in de surreële werkelijkheid van een oorlog?

Sprekers

Eddy van WesselFotojournalist

Altijd als eerste op de hoogte van onze programmering