TV NL EN

Oorlog in Afghanistan: De rol van Nederland

Dit programma gaat online door. Heb je een ticket gekocht? Lees hier meer.

Programmamaker
In dit derde en laatste programma in ons drieluik ‘Oorlog in Afghanistan’ kijken we naar de rol die Nederland speelde in de ‘War on Terror’ die de westerse coalitie onder aanvoering van de Amerikanen voerde, en naar de rampzalig verlopen evacuatie van Kaboel na de machtsovername door de Taliban.

De Nederlandse inmenging in Afghanistan doet al ruim een decennium veel stof opwaaien in de Haagse politiek. In 2010 viel het kabinet Balkenende IV over de verlening van de Nederlandse missie in Uruzgan, en afgelopen zomer nog stapten demissionair ministers Kaag van Buitenlandse Zaken en Bijleveld van Defensie op naar aanleiding van de chaotische evacuaties.

Heeft Nederland in de oorlog te veel naar de Amerikanen gekeken? Wat heeft de Nederlandse missie eigenlijk betekend voor Afghanistan, in positieve en negatieve zin? En wat had er beter gekund en gemoeten tijdens de evacuatie van afgelopen augustus?

We starten de avond met een gesprek met Massoud Hossaini, een fotojournalist die vanuit Afghanistan naar Nederland vluchtte. Vervolgens praten we met voormalig SP Kamerlid Sadet Karabulut, voormalig topambtenaar Ed Kronenburg, ex-militair en professor Martijn Kitzen en Volkskrant-verslaggever Natalie Righton, die in 2011 een Tegel (prijs voor beste Nederlandse journalistiek) won voor haar reeks over Afghanistan.


Oorlog in Afghanistan
Dit is het derde programma in het drieluik ‘Oorlog in Afghanistan’. De overname van de Taliban leek zich afgelopen augustus in enkele weken – of zelfs dagen – te voltrekken. De geschiedenis wordt vaak geschreven aan de hand van zulke stormachtige momenten, maar daarachter gaan grotere verhalen schuil. In dit drieluik proberen we dat grotere verhaal te duiden. Waar en wanneer werd de kiem gelegd voor de Taliban, wat heeft de War on Terror betekend voor de interne verhoudingen in Afghanistan, en wat gebeurde er nou eigenlijk precies tijdens de chaotische evacuatie van Kaboel? Wat was de rol van de Nederlandse overheid, en welke lessen hebben we geleerd?

Sprekers

Ed KronenburgVoormalig topambtenaar, grootmeester van het Huis van de koningin en ambassadeur
Natalie RightonJournalist en voormalig correspondent Afghanistan bij de Volkskrant
Martijn KitzenProfessor Nederlandse Defensie Academie en ex-militair
Sadet KarabulutVoormalig SP Tweede Kamerlid
Massoud HossainiAfghaanse fotojournalist en winnaar Pulitzerprijs