TV NL EN

Op zoek naar het nieuwe proletariaat

Hoe kun je mensen verbinden die denken dat ze niks met elkaar gemeen hebben?

Programmamaker
Gespreksleider
In samenwerking met
Uitgeverij Prometheus

We leven in een neoliberale tijd waarin iedereen op zichzelf teruggeworpen wordt. Als je succes behaalt is het je eigen verdienste, maar als je niet kunt meekomen is het ook je eigen schuld. Er ligt heel veel druk op het individu, en zekerheid is er nauwelijks. Het is vechten voor je plek, iedereen strijdt voor zijn eigen belang, en het gedeelde perspectief gaat verloren. Hoe kunnen we dat gemeenschappelijke belang beter voor het voetlicht brengen?

Het proletariaat uit de tijd van Het Communistisch Manifest is nu veranderd in het ‘precariaat’: Er is een toenemende groep mensen die niet zeker zijn of ze volgend jaar, volgende maand of de volgende dag nog werk hebben en in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Door die permanente onzekerheid moet er harder en meer gewerkt worden en zijn mensen elkaar gaan zien als concurrenten. Thijs Lijster, universitair docent kunst- en cultuurfilosofie, schreef Verenigt u!. Een essay over moderne arbeid, onzekerheid en solidariteit. Op deze avond zoeken we naar manieren om het ‘precariaat’ te verbinden. Hoe kun je mensen verbinden die denken dat ze niks met elkaar gemeen hebben?

Thijs Lijster is als kunst- en cultuurfilosoof verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen en is auteur bij De Bezige Bij. In 2018 kreeg hij voor zijn boek De grote vlucht inwaarts (2016) de essayprijs van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde.

Hans Stegeman is hoofd research and investment strategy bij Triodos Investment. Hij is verantwoordelijk voor de macro strategie en duurzaamheidsonderzoek naar beursgenoteerde bedrijven. Hij werkt sinds 2017 bij Triodos, schrijft columns (voor RTLZ en fondsnieuws) en is bezig met een proefschrift over circulaire economie. 

Tuur Elzinga is sinds januari 2018 vicevoorzitter van de FNV. Zijn belangrijkste portefeuilles zijn AOW/pensioen en Internationale Zaken. De FNV heeft in totaal ruim 1 miljoen leden en is hiermee de grootste Nederlandse vakcentrale.

Kike Zwagerman is songwriter en multi-instrumentalist. Momenteel is hij student pop department op het Conservatorium in Amsterdam. Naast solo is hij actief als toetsenist van de band Feng Suave.

Bouke van Balen is columnist en podcaster. Hij studeert bèta-gamma met een specialisatie in neuropsychologie en wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam.

Nieuw Licht

Nieuw Licht is een initiatief van filosofen Coen Simon en Frank MeesterZe leggen de scherpste hedendaagse denkers een vraag voor die in een klassiek geworden tekst al eerder aan de orde werd gesteld, maar dan door een andere denker, in een andere tijd binnen een andere politieke en maatschappelijke context. Zo vragen zij met Simone de Beauvoir en haar De tweede sekse (1949) in het achterhoofd hoe vandaag de dag ‘de vrouw wordt gemaakt’, of hoe de opvattingen over politiek en oorlog van Carl von Clausewitz passen in een tijd van vredesmissies, terreur en cyberwars. Het resultaat hiervan is een reeks essays met een zowel origineel als betrokken oordeel over de huidige tijd, die worden vergezeld met een reeks debatten.

Speakers

Thijs Lijster Universitair docent kunst- en cultuurfilosofie aan de afdeling Kunsten, Cultuur en Media van de Rijksuniversiteit Groningen.
Hans StegemanHoofd research and investment strategy bij Triodos Investment. Schrijft proefschrift over circulaire economie.
Tuur ElzingaVicevoorzitter Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV).
Kike ZwagermanSongwriter, multi-instrumentalist en Conservatorium student uit Amsterdam.
Bouke van BalenStudent bèta-gamma en columnist Red Pers.