TV NL EN

Operatie Interview: Eric van der Burg

Programmamaker
Programmamaker
Presentator
Martijn de Greve De Balie
Martijn de Greve
In de programmareeks Operatie Interview staat de kunst van het interviewen centraal. Drie vlijmscherpe interviewers bevragen één gast. Wie de interviewers zijn, blijft tot op het podium geheim. Ditmaal: demissionair staatssecretaris van Justitie en Veiligheid op het terrein van Asiel en Migratie Eric van der Burg (VVD).

Sinds 2022 heeft staatssecretaris Van der Burg zich vastgebeten in wat in Den Haag bekendstaat als het hoofdpijndossier, waar bovendien het vorige kabinet op is gevallen: asiel en migratie. In het verdeelde huidige politieke landschap probeert van der Burg de opvangcrisis in Nederland te bedwingen. Ondanks alle tegenwerking, trok Van der Burg de Spreidingswet voor asielzoekers begin dit jaar over de eindstreep: de Eerste Kamer stemde in. En dat terwijl de wet binnen zijn eigen partij niet onomstreden was.

Van der Burg staat bekend als een ongrijpbare VVD’er. Tijdens zijn Amsterdamse periode werd hij gezien als linkse VDD’er, maar in Den Haag viel hij ook op bij het rechtsere deel van de partij. Daarnaast is hij niet bang om zijn emoties te uiten als politicus. We zagen tranen bij de staatssecretaris tijdens de val van het kabinet omdat hij zijn beloofde asiel akkoord niet waar kon maken. Wat krijgen we van hem te horen in gesprek met drie geheime interviewers?

Meer over Eric van der Burg & Operatie Interview

Eric van der Burg (Amsterdam, 9 oktober 1965) begon in 1992 als stadsdeelwethouder in Amsterdam-Zuidoost en werd in 2001 lid van de Amsterdamse gemeenteraad. Hij was lange tijd fractievoorzitter van de raad en in 2010 werd hij wethouder. Negen jaar later ging hij vervolgens aan de slag als Eerste Kamerlid. Nu is hij namens de VVD lid van de Tweede Kamer én staatssecretaris Justitie en Veiligheid op het gebied van Asiel en Migratie.

Operatie Interview

Operatie Interview kende al spannende, spraakmakende en ontroerende edities. Zo werd burgemeester Eberhard van der Laan – tot zijn grote verrassing – ondervraagd door zijn eigen vrouw, ondervroeg Jeroen Wollaars uitgever en mediamagnaat Derk Sauer en werd Lilianne Ploumen bevraagd over #metoo praktijken binnen de PvdA.