TV NL EN

Journalistiek in crisistijd

Wat kan de journalistiek leren van de coronacrisis?

Programmamaker
https://vimeo.com/event/2649870
In een democratische rechtsstaat vervullen de journalistieke media een noodzakelijke functie: zij zijn de publieke waakhond die de overheid controleert en zo burgers beschermt tegen vergaand beleid. Is dit ook het geval in tijden van crisis? Wat is het spanningsveld tussen informeren en controleren? Welke gevolgen heeft een minder kritische journalistiek voor de rechtsstaat? En wat moet de journalistiek anders doen bij een volgende crisis?

Tijdens de coronacrisis richtten Nederlandse media zich voornamelijk op informeren. Maar door deze informatiestroom en door de paniek over het virus in de samenleving, leek de ruimte om kritisch te zijn beperkt. Naarmate de maatregelen langer duurden, groeide het publieke ongemak over de rol van de journalistiek. Inmiddels is het tijd voor reflectie.

Diverse kranten hebben aangegeven voortaan kritischer te willen berichten. Zo concludeerde Nu.nl na een intern onderzoek dat de eigen redactie veelal functioneerde als ‘een doorgeefluik’ voor informatie van de overheid, RIVM en OMT. Ook Pieter Klok, hoofdredacteur van de Volkskrant, wil bij een volgende crisis een kritischere blik op beleidsvoering bewerkstelligen.

We kampen inmiddels met diverse andere crises: asiel, energie, stikstof. Leren de media van de eigen fouten en zien we al  meer evenwichtige berichtgeving? Kan de waakhond van de democratie zichzelf bewaken? We bespreken het met hoofdredacteur van NRC Handelsblad René Moerland en hoofdredacteur van NOS Nieuws Giselle van Cann. Cees Hamelink, emeritus-hoogleraar internationale communicatie, reflecteert mee.

Over De Vierde Golf

In samenspraak met en op initiatief van vereniging De Vierde Golf organiseert De Balie een avond over de rol van de media in tijd van crisis. Want hoe blijf je als journalistiek medium onafhankelijk én licht je het publiek goed voor?

Sprekers

René MoerlandHoofdredacteur NRC HandelsbladFotograaf: Andreas Terlaak
Giselle van CannHoofdredacteur NOS Nieuws
Cees HamelinkEmeritus-hoogleraar Internationale Communicatie aan de Universiteit van Amsterdam en emeritus-hoogleraar Media.