TV NL EN

Grensoverschrijdend gedrag in de turnwereld: hoe ga je door na een trauma?

Programmamaker
Monique Hindriks
Moderator
Rokhaya Seck

Nadat oud turntrainer Gerrit Beltman in 2020 toegaf in het verleden turnsters te hebben mishandeld en vernederd wakkerde de discussie over grensoverschrijdend gedrag binnen de turnwereld aan. Tientallen turnsters deden hun verhaal bij de ISR met juridische procedures als gevolg. Kortgeleden is turntrainer en voormalig coach van de KNGU, Vincent Wevers (na veel aanklachten) vrijgesproken. Worden onderzoeken naar turntrainers en coaches wel juist uitgevoerd? En wat voor gevolgen heeft een sporttrauma op de rest van je leven?

In De Balie vindt er een gesprek plaatst tussen experts die hun blik op de onderwerpen bespreken. Aan de ene kant over het onderzoek en de juridische kant van grensoverschrijdend gedrag. Aan de andere kant over de gevolgen van sporttrauma’s in het dagelijks leven. Oud top turnster Stephanie Tijmes (te zien in documentaire MIST), evenals de documentairemaakster Sophie Kalker belichten deze gevolgen. Hoogleraar Sport en Recht Marjan Olfers, deed onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag in de turnwereld. Onderzoeksjournalist Marco Knippen interviewde Beltman en heeft daarmee de misstanden in de turnwereld aangekaart. Lisa Westerveld, Tweede Kamerlid (GroenLinks) zet zich in voor de turnsters en stelt de misstanden flink aan de kaak. Zijn er niet andere mogelijkheden om de trainers te berechten? En wat zou een eerlijke compensatie zijn voor de turnsters?

Ook aanwezig is Ton Leeggangers, de interim directeur van de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie. Daarnaast zal sportpsycholoog Karin de Bruin aanschuiven. De Bruin deed in 2002 al onderzoek naar het voorkomen van eetstoornissen in het turnen en de relatie met het trainingsklimaat. Toen Marco Knippen in 2020 vroeg om de getuigenissen van de oud-turnsters te ondersteunen, aarzelde ze geen moment. Op www.nogosport.nl strijdt ze voor bewustwording in sport over grensoverschrijdend gedrag en biedt ze groepsgesprekken voor (oud)sporters rondom mistanden. Daarnaast stelde ze een lijst samen met sportpsychologen die sporttrauma kunnen behandelen.

Korte fragmenten uit de documentaire worden op deze avond ook vertoond. Oud turnsters Stéphanie Tijmes en Danila Koster geven in de documentaire aan dat hun ontwikkeling als kind toen is ontnomen. Als hier wel ruimte voor was geweest dan hadden de turnsters beter gepresteerd, zegt Tijmes. Maar het gedrag van coaches, trainers en begeleiding was op zijn zachtst gezegd vreselijk. ‘Ze hebben ons afgemaakt, geschreeuwd, gekleineerd. We zijn helemaal kapotgemaakt.’

Sprekers

Marjan OlfersHoogleraar sport en recht VU
Stephanie TijmesOud turnster
Lisa WesterveldKamerlid GroenLinks
Ton LeeggangersInterim-directeur turnbond KNGU
Anouk Visser-JongOud-turnster
Marco KnippenSport- en onderzoeksjournalist Noordhollands Dagblad
Karin de BruinSportpsycholoog