TV NL EN

De Gemeenschap der Rede: zijn cultuur en religie evenveel waard?

programmamaker
Moderator
Tim Wagenmakers
Illustratie
Op 18 januari 2022, midden in de zoveelste lockdown, richtte De Balie het Levensbeschouwelijke Genootschap de Gemeenschap der Rede op. Deze ‘kerk der rede’ kreeg in De Balie de ruimte om ‘bijeenkomsten’ te organiseren, zoals andere religieuze gemeenschappen dat tijdens lockdowns ook mochten blijven doen. In dit programma blikken we terug op de redenen en achtergrond achter het oprichten van het Genootschap en voeren we een gesprek over wat ons mens maakt. Wat is de overeenkomst tussen cultuur en religie? Zouden we dat zingeving kunnen noemen? En wat is ‘essentieel’ in het leven?

De Gemeenschap der Rede was maar een week actief in De Balie – daarna werd de lockdown opgeheven. De actie bracht wel een gesprek op gang. Sommige kerkelijken vonden dat De Balie met deze actie hun godsdienst ridiculiseerde, anderen zagen er juist een verbond in. Yoeri Albrecht, directeur van De Balie gaf aan dat cultuur naast religie zou moeten staan: ‘Ik wil op deze wijze het gesprek aangaan waarom de cultuursector al bijna 2 jaar als ‘niet-essentieel’ beschouwd wordt, terwijl ik denk dat cultuur voor veel mensen een zeer essentiële levensinvulling is. Net zoals religie dat voor veel mensen is.

In dit programma praten we met religieuze en niet-religieuze mensen over het onderscheid tussen cultuur en religie, maar ook over het deel van het leven dat tijdens corona op pauze ging. Dat overheid moest ingrijpen om ons en de zorg gezond te houden is logisch. Tegelijkertijd is de vraag of er  op dat moment niet ook iets essentieels vergeten is. Leven is meer dan naar de supermarkt en ‘een dvd’tje kijken op de bank,’ zoals voormalig Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge suggereerde. Hadden we juist tijdens deze zware beproeving die corona geweest is niet meer behoefte dan ooit aan overstijgende ervaringen?

Sprekers

Tim Vreugdenhil Stadspredikant van Amsterdam.
Ann DemeesterVoormalig directeur Frans Hals Museum, binnenkort directeur Kunsthaus Zürich.
Yoeri AlbrechtDirecteur De Balie.