Heeft de seksuele revolutie vrouwen een schijnvrijheid gebracht? Driekwart van de vrouwen krijgt te maken met seksueel getinte straatintimidatie, de helft van jonge vrouwen is slachtoffer van seksueel grensoverschrijdend gedrag en de orgasmekloof is in heteroseksuele relaties nog steeds angstaanjagend groot. Hoe worden vrouwen baas over hun eigen seksualiteit?
In haar memoires Bloed en het onlangs verschenen Oogst doet verloskundige en schrijver Beatrijs Smulders verslag van haar levenslange zoektocht naar de essentie van vrouwelijke seksualiteit en de liefde. Duizenden vrouwen hebben haar hun geheimen toevertrouwd. Tijdens haar lange carrière schreef Smulders tijdens het nachtelijke wachten op een bevalling haar opzienbarende observaties en ontdekkingen over seks en relaties. ‘Beter niet neuken dan slecht neuken,’ zo luidt één van de motto’s van Smulders, ‘want de vagina heeft een geheugen van een olifant en is zo gevoelig als een paard.’ In de Balie gaat ze hierover in gesprek.
Sprekers
Beatrijs Smulders (1952) is een bekende verloskundige en oprichter van het eerste geboortecentrum van Nederland: het Geboortecentrum Amsterdam. De afgelopen vier decennia heeft zij een prominente rol gespeeld in de verloskundige zorg in Nederland en is als invloedrijk opiniemaker een gewild spreker in binnen- en buitenland.
Marleen Janssen (1967) publiceerde in Opzij, Libelle, Linda en Saar. In 2014 introduceerde ze het vallei-orgasme in Nederland en Vlaanderen. Ze schreef verschillende boeken over de seksualiteit van de vrouw, waaronder Alleen voor vrouwen en Fantastische Orgasmes. Dit voorjaar verscheen haar nieuwste: Is er nog seks na de overgang? Haar werk richt zich op vrouwen van 38 tot 99 jaar.
Jeremy Heshof (1974) is psychosociaal therapeut en eigenaar van Praktijk Voor Mannen: een praktijk voor seksuologie, relatietherapie en psychosociaal therapie. Hij is geregistreerd professional bij de NVVS (Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging Voor Seksuologie) en gecertificeerd behandelaar van mensen met een porno- en/of seksverslaving.
Daan Borrel (1990) schrijft essays, proza en theater. Ze schreef onder andere Soms is liefde dit (2018), een literair en persoonlijk essay over verlangen en seksualiteit en Jaar van het nieuwe verhaal (2020), waarin de menstruatiecyclus als spanningsboog centraal staat. Dit voorjaar verscheen zowel Baren buiten de box van haar en Bahareh Goodarzi, en De dragers; haar romandebuut. Ze maakte de podcast Met z’n allen achter de kinderwagen en op haar substack deBORRELclub schrijft ze over seksualiteit.
Sprekers
Een serie diepte-interviews
Eva Hofman duikte voor haar debuutroman Josephine in de wereld van zelfpresentatie, identiteit en sociale media. Programmamaker Katarina Schul gaat met Eva Hofman in gesprek
Tijdens de 30ste editie van de Den Uyl-lezing zullen drie vooraanstaande sprekers hun inzichten delen: econoom Sandra Phlippen, geograaf Josse de Voogd en politiek wetenschapper Sarah de Lange.
Wat doe je als je buurman een chemische fabriek is? Dit najaar onderzoekt de redactie van De Balie Live Journalism samen met AT5 de dilemma’s tussen de overlastgevende industrie en oprukkende woningbouw.