TV NL EN

Plein Publiek: Ellen Pasman

Programmamaker & directeur
Elke vrijdag interviewen programmamakers van De Balie inspirerende makers – van cabaretiers tot schrijvers. Begin je weekend onder het genot van een borrel in de Pleinzaal, met uitzicht over het Leidseplein. Luister mee, in intieme sfeer, naar een goed gesprek over het makerschap en de kunst. Met deze week advocaat en schrijver Ellen Pasman.

Programmamaker en directeur van De Balie, Yoeri Albrecht, gaat in gesprek met advocaat en schrijver van het boek Kafka in de Rechtsstaat Ellen Pasman. Een vooraanstaande advocaat in Amsterdam, met veel ervaring in juridische zaken die onder media en openbaar bestuur vallen. Ze stond onder meer journalist Willem Oltmans bij in zijn jarenlange proces tegen de Nederlandse staat.

In haar nieuwste boek over het Toeslagenschandaal toont ze aan dat de wereld van Frans Kafka geen nachtmerrie of fictie is, maar vaak gewoon een beschrijving van de realiteit in een bureaucratische samenleving.

Talloze gezinnen werden jarenlang ontwricht door kafkaëske terugvorderingspraktijken van de belastingdienst. De gang naar de rechter was vaak zinloos en rechtsbescherming werd een illusie.

Kafka in de rechtsstaat – Ellen Pasman
Over Ellen Pasman

Ellen Pasman (1958) is sinds 1987 advocaat in Amsterdam. Zij is gespecialiseerd in het bestuursrecht, arbeidsrecht, mediarecht en onrechtmatige overheidsdaad.


Kijk of luister mee

Plein Publiek heeft ook plek voor haastige reizigers in de spits. Via Radio Plein Publiek kun je gemakkelijk vanuit de trein of de auto meeluisteren. Vind je jezelf onverwachts thuis voor de buis? Kijk dan live mee met De Balie TV.

Sprekers

Ellen PasmanAdvocaat en schrijver