TV NL EN

De Toekomst van de Roman

Heeft de roman zijn langste tijd gehad? Is de literatuur ten dode opgeschreven?

Programmamaker
In samenwerking met
We horen het telkens weer: fictie heeft het al jaren zwaar te verduren. Tegenvallende verkoopcijfers, de jeugd leest amper. Ook klinkt er kritiek binnen het veld, er zou veel te veel pulp worden uitgegeven. Tegelijkertijd verandert de literatuur: talenten staan op, nieuwe vormen en genres ontstaan en boekverkopers zien weer jonge mensen in de winkel. Kortom, een gesprek over de staat van de literatuur en de roman voorbij het pessimisme.

Dit programma is een jaarlijkse samenwerking tussen Hollands Maandblad en De Balie. Hollands Maandblad staat bekend als de geboorteplaats van vele schrijvers. Drie debuterende schrijvers krijgen een beurs uitgereikt, om hun loopbaan te stimuleren.

Over de sprekers

Thomas de Veen is sinds 2011 literair redacteur bij het NRC Handelsblad, was onderdeel van meerdere literaire jury’s en leverde bijdragen aan verschillende bladen, essaybundels en boeken. Hij studeerde geschiedenis en Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam.

Alma Mathijsen (1984) is schrijver en van romans, toneelstukken, essays en columns (NRC, Linda, Het Parool). Vergeet de meisjes (2017) werd geselecteerd voor de BNG Bank Literatuurprijs en haar autobiografische boek Bewaar de zomer (2020) werd geselecteerd voor de Libris Literatuurprijs.

Bastiaan Bommeljé (1955) is boekhandelaar en uitgever (bij Erven J. Bijleveld, de oudste geheel zelfstandige Boekhandel-Uitgeverij van Nederland), alsook publicist en historicus van de klassieke oudheid. Hij was redacteur van de non-fictie Boekenbijlage van NRC, 25 jaar hoofdredacteur van Hollands Maandblad en schrijft regelmatig over o.m. ontlezing en de staat van het boek in NRC en De Volkskrant.   

Marja Pruis (1959) is schrijver van romans en essays, en criticus en columnist voor De Groene Amsterdammer. In 2013 schreef ze een portret van Patricia de Martelaere, Als je weg bent. In Boos Meisje schrijft ze over het leven en hoe haar favoriete vrouwen zich daar doorheen slaan. Afgelopen september verscheen haar nieuwste roman Huiswerk.

Niels Bakker is literatuurwetenschapper met een specialisatie in empirische methodologie. Hij promoveert in 2024 op een dissertatie over de vraag in hoeverre digitaal lezen anders lezen is. Niels werkt als onderzoeksspecialist voor Stichting Lezen, waar hij onder andere verantwoordelijk is voor Leesmonitor, een website met onderzoek naar lezen, leesbevordering en literatuureducatie.

Sprekers

Bastiaan BommeljéBoekhandelaar
Alma MathijsenSchrijver
Thomas de VeenLiterair redacteur
Marja PruisSchrijver, redacteur, columnist. Foto: Bob Bronshoff
Niels BakkerOnderzoeksspecialist Stichting Lezen

Altijd als eerste op de hoogte van onze programmering, De Balie podcasts, Tv fragmenten en de nodige verdieping.

Binnenkort in De Balie

vr 1 dec / 18:00
Kunst en Literatuur

Johan Kuiper

Plein Publiek – een serie diepte-interviews

Wie gaat er allemaal met Napoleon aan de haal en hoe is dat zo gekomen?

Meer Info Tickets
wo 13 dec / 20:00
Kunst en Literatuur

Marion Bloem: Op zoek naar de meisjes

De viering van 50 jaar schrijverschap

Marion Bloem is al 50 jaar een van de meest toonaangevende schrijvers van Nederland. Deze avond vieren we haar oeuvre met muziek, voordracht en literaire gesprekken.

Meer Info Tickets
do 14 dec / 20:00
Kunst en Literatuur

100 jaar Gerard Reve

Sprekers: Hugo Koolschijn, Kristien Hemmerechts en Christiaan Weijts

Hoe luisteren we 100 jaar later naar de woorden van Reve?

Meer Info Tickets