TV NL EN

Tom-Jan Meeus

Plein Publiek – een serie diepte-interviews

interviewer
Yoeri Albrecht
Yoeri Albrecht
Programmamaker
Eloïse Kasius

NRC-journalist Tom-Jan Meeus volgt sinds het kabinet Lubbers-I – met een tussenpoos als VS-correspondent – de Haagse politiek op de voet. Aan de vooravond van een nieuw kabinet vragen we Meeus naar hoe hij de politiek op het Binnenhof heeft zien veranderen. En ziet hij parallellen met de ontwikkelingen in de Verenigde Staten?

In zijn recent verschenen essay Duidelijkheid analyseert Meeus hoe politici sinds Pim Fortuyn duidelijke taal zijn gaan spreken. Het wollige en verhullende taalgebruik waar Ruud Lubbers nog in uitblonk, werd taboe op het Binnenhof. De meester van de eenduidige boodschap is op dit moment Geert Wilders. Maar wat doet duidelijke taal met de democratie wanneer de bestuurlijke werkelijkheid stroperig, complex en genuanceerd blijft? Directeur van De Balie Yoeri Albrecht gaat met Tom-Jan Meeus in gesprek.

Tom-Jan Meeus (1961) werkt sinds 1990 voor NRC. Van 2005 tot 2011 was hij correspondent in de Verenigde Staten. Meeus schreef onder meer de invloedrijke rubriek ‘Haagse invloeden’. Over de Amerikaanse poltiek In 2014 ontving Meeus de Anne Vondelingprijs voor zijn politieke journalistiek.

Over Plein Publiek

Plein Publiek is een serie diepte-interviews met bekende makers, geïnterviewd door onze programmamakers. Wie er aan tafel zit en waarom dat bepalen onze programmamakers. Eén ding staat vast: het zijn allemaal uitzonderlijke en gedurfde makers waar iedereen wat van op kan steken.

We nodigen je uit om op vrijdag aan te schuiven bij een interview over de kunst van het makerschap. Begin je weekend onder het genot van een drankje en een dosis aan inspiratie. Geheel intiem in onze Pleinzaal aan het bruisende Leidseplein.

Sprekers

Tom-Jan MeeusNRC-journalist en schrijver