Let op: dit programma is verplaatst naar 22 maart
In deze editie van Publieke Intellectuelen buigt auteur Stephan Sanders zich over het werk van de Surinaamse schrijver Edgar Cairo.
In zijn essay over het werk van Cairo richt Stephan Sanders zich op het feit dat Cairo niet in hokjes te plaatsen is. Met zijn mix-taal, waarin hij Sranan, Surinaams-Nederland en Nederlands met elkaar verweefde, bracht Cairo zijn vaak zeer politieke boodschap op volstrekt persoonlijke en individuele wijze. Cairo’s werk en taal over kolonialisme en slavernij zijn ook in de huidige tijd van belang.
Nadat Cairo in 2000 in zijn woonplaats Amsterdam overleed, dreigde de vergetelheid. Hoewel hij tijdens zijn lange carrière aandacht voor zijn werk zowel in Suriname als in Nederland kreeg, verstomde deze na zijn overlijden. Gelukkig is het tij – mede dankzij de inzet van de Werkgroep Caraïbische Letteren – gekeerd en worden zijn unieke taal en zijn strijd tegen cultuurkolonialisme opnieuw op waarde geschat.
Tijdens dit programma gaat Sanders in gesprek met Rasit Elibol, die in 2020 een essay schreef over het werk en de taal van Cairo, een schrijver die zijn tijd ver vooruit was.
Het essay van Stephan Sanders verschijnt op 2 maart in De Groene Amsterdammer.
Over de sprekers:
Stephan Sanders is publicist en journalist, en was redacteur van De Groene Amsterdammer. Van zijn hand verschenen essay- en verhalenbundels, reisverhalen, een roman en memoires ter herinnering aan Anil Ramdas. Sanders schrijft voor de Volkskrant, Vrij Nederland, NRC Handelsblad en Trouw. Onlangs verscheen zijn nieuwe boek Godschaamte. Een eigentijdse expeditie op zoek naar God.
Rasit Elibol is redacteur van De Groene Amsterdammer, waar hij schrijft over het Nederland van nu. Hij kreeg voor zijn werk verschillende onderscheidingen, waaronder in 2021 de Haagse Persprijs en de European Press Prize (runner-up). Namens De Groene stelde hij De nieuwe koloniale leeslijst samen, een essaybundel over klassiekers en vergeten meesterwerken uit de Indische, Surinaamse en Antilliaanse letteren.
Sprekers
Ook interessant voor u?
Foto: Documentaire Alleen tegen de Staat | Regie: Stijn Bouma Wat betekent het om altijd op je hoede te zijn voor je achternaam, je afkomst, je dubbele nationaliteit? Schrijftalent Maxine Palit de Jongh schreef het theaterstuk Vecht (werktitel) waarin ze het toeslagenschandaal dat plaatsvond van 2005 tot 2019, maar tot op de dag van vandaag
Geen Hermans en Reve maar Helman en Roemer. Verdienen de Caraïbische letteren meer aandacht? De afgelopen jaren is er in Nederland steeds meer aandacht voor literatuur uit het Caraïbisch gebied. Anton de Koms Wij slaven van Suriname werd opnieuw uitgegeven, Astrid Roemer won de PC-Hooftprijs voor haar gehele oeuvre en in de essaybundel De nieuwe
Let op! Vanwege de extreme weersomstandigheden op 18/2 is dit programma verplaatst naar vrijdag 25 februari. Heb je een ticket gekocht? Dan krijg je een mail mail met meer informatie De Palestijns-Amerikaanse literatuurwetenschapper Edward Said zorgde in 1978 met zijn boek Oriëntalisme voor een grote omslag in de geesteswetenschappen en Midden-Oostenstudies. Met de term definieerde Said de