TV NL EN

Pushbacks: grenzeloos geweld in Europa

Gratis livestream
programmamaker
Rokhaya Seck
In samenwerking met
moderator
Bahram Sadeghi
In 2021 vonden bijna 12.000 pushbacks plaats. Hoewel het in strijd is met mensenrechtenverdragen, wordt aan de Europese grenzen structureel geweld toegepast. Mensen die asiel willen aanvragen, worden hardhandig verdreven. Zowel op land als op zee. Mensen op overvolle, gammele boten worden aan hun lot overgelaten, teruggedrongen of als criminelen opgesloten. 

Is er een verandering op komst nu Nederlanders met open armen Oekraïners verwelkomen? Of stopt de Europese openhartigheid aan de buitengrenzen van ons continent? En wat is de verantwoordelijkheid van Nederland als lidstaat? In samenwerking met noodhulporganisatie Artsen zonder Grenzen (AzG) organiseert De Balie een avond over pushbacks. Hoe kunnen we mensenrechten waarborgen aan de Europese grenzen? Teams van AzG zien al jaren het geweld toenemen tegen vluchtelingen en migranten. Met een reddingsschip op de Middellandse Zee, klinieken op de Griekse eilanden en mobiele teams in Libische detentiecentra, biedt de organisatie medische en psychologische zorg aan deze mensen.

De livestream is gratis online te volgen op deze pagina. Daarvoor hoeft u zich niet aan te melden.

Sprekers

Ellen van der Velden werkt al 23 jaar voor Artsen zonder Grenzen, eerst als voedingsdeskundige, daarna als projectcoördinator en nu als operationeel manager. Ze is gestationeerd geweest in Afghanistan, Ethiopië, de DR Congo, Noord-Pakistan, Nigeria en Libië. Ze heeft gezien hoe de Libische detentiecentra levensgevaarlijke plekken zijn. De schietpartij in Tripoli vorig jaar noemt Ellen ‘een voorbeeld van de grote risico’s waar de mensen in deze detentiecentra aan worden blootgesteld.’

Tineke Strik is Europarlementariër voor GroenLinks en hoogleraar Burgerschap en Migratierecht aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ze leidde een Europees onderzoek naar de misstanden bij het grensagentschap Frontex. Ze zet zich sinds jaar en dag in voor de bescherming van vluchtelingen, minderheden en de rechtsstaat. In de jaren 1990 werkte ze bij Vluchtelingenwerk Nederland. In 2012 promoveerde ze op Europees asiel- en migratiebeleid aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. In 2019 werd Tineke voor GroenLinks verkozen in het Europees Parlement.

Myrthe Wijnkoop is senior adviseur van de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ) en onafhankelijk adviseur asiel en migratie. Voor ACVZ deed ze onder andere onderzoek naar de verantwoordelijkheid van de EU en Nederland voor de recente ‘pushbacks’. In het verleden was ze politiek adviseur van Staatssecretaris voor Migratie en werkte ze voor NGO’s zoals Amnesty International, VluchtelingenWerk Nederland.

Els van Driel is filmmaker en journalist. Zij maakte met Eefje Blankevoort de film ‘Shadow Game‘ en volgde hiervoor drie jaar lang tieners die door oorlog hun land zijn ontvlucht. De film won een Gouden Kalf in de categorie Beste lange documentaire en toont ons de schaduwkanten van het Europees immigratiebeleid.

Sajid Khan (ook wel SK) werd door Els en Eefje gevolgd op zijn barre tocht naar Europa. Hij heeft in zijn vormende jaren zelf pushbacks meegemaakt, en zet zich nu met de documentairemakers in voor een menselijker migratiebeleid. SK heeft sinds kort een verblijfsvergunning en kan daarom live bij deze avond aanwezig zijn.

Klaas van Dijken is journalist en oprichter van Lighthouse Reports, waarmee hij in 2021 het visuele bewijs vergaarde voor illegale pushbacks in de Balkan en de Egeïsche Zee. Hij werkt voornamelijk in conflictgebieden . In 2016 won hij De Tegel voor zijn reportage uit Darfur, waar hij als eerste journalist in jaren wist binnen te komen en is in Frankrijk werd hij genomineerd voor de Prix Bayeux-Calvados Award voor oorlogsverslaggeving.


Foto: Virginie Nguyen Hoang/HUMA. Once Geo Barents arrived on the site of the rescue, a Libyan Patrol vessel was also approaching the position. The LCG didn’t interfere and remained on scene. Libyan Coast Guard (LCG) before the rescue of 99 people on November 16, 2021.

Tineke StrikEuroparlementarier GroenLinks en hoogleraar Burgerschap en Migratierecht
Ellen van der VeldenOperationeel manager AzG
Els van DrielJournalist en documentairemaker, won Gouden Kalf voor ‘Shadow Game’ foto: Martin Waalboer
Sajid Khan (SK)Ontvluchtte Afghanistan en werd daarbij gevolgd in de documentaire ‘Shadow Game’
Klaas van DijkenJournalist Lighthouse Reports
Myrthe WijnkoopAdviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ)