TV NL EN

In gesprek met Salman Rushdie

programmamaker & moderator
programmamaker

Salman Rushdie spreekt met De Balie. Voor het eerst na de moordpoging op hem op 12 augustus 2022 in de VS, spreekt de wereldberoemde schrijver Salman Rushdie in Nederland over zijn werk en over de aanslag. In een videogesprek met Yoeri Albrecht, directeur van De Balie, spreekt hij over zijn antwoord op geweld en censuur als kunstenaar en beantwoordt hij vragen uit het publiek. Voorafgaand aan het gesprek met Rushdie schuiven twee experts aan.

Salman Rushdie is een van de meest gelauwerde schrijvers van onze tijd. Hij is een krachtige humanitaire stem die ondanks dreiging en geweld altijd weer de kracht van verhalen en literatuur overtuigend weet te laten spreken. De Balie heeft een lange geschiedenis met Salman Rushdie, onder andere omdat daar het eerste Rushdie-Comite werd opgericht in 1989 na de fatwa die Ayatollah Khomeini over hem uitsprak en daarmee zijn leven voor altijd in gevaar bracht. De aanslag uit 2022 is de reden dat Rushdie niet meer fysiek bij publieke aangelegenheden aanwezig is.

Het eerste gedeelte van het programma is in het Nederlands, het interview met Salman Rushdie is in het Engels.
The first part of the programme will be in Dutch, followed by an interview with Salman Rushdie.

Na afloop is er de mogelijkheid om te dineren met de andere bezoekers. Wilt u hier gebruik van maken? Voeg dan de optie ‘diner’ toe aan uw ticket.

Over het boek Mes

Rushdie’s nieuwe boek Mes verschijnt op 16 april 2024 in zestien landen tegelijk. Het boek is een verslag vanaf het moment dat de traumahelikopter arriveerde tot de onzekere dagen in het ziekenhuis en het begin van een lange revalidatie. Dit boek is een boek over het openen van nieuwe deuren in de werkelijkheid en over de macht van de verbeelding.

Sprekers

Salman Rushdieessayist en schrijver
Chris KeulemansSchrijver, voormalig lid Rushdie comité
Asis AynanSchrijver

foto door Rachel Eliza Griffiths