TV NL EN

Smekelingen

De klassieke tragedie van Aeschylos in een nieuw jasje. Vertaald door Hafid Bouazza en voorgedragen door o.a. acteurs Mark Rietman, Nazmiye Oral, Cas Enklaar en Jochum ten Haaf. Met traditionele Koerdische zang door een vrouwenkoor.

Taal
Nederlands, Koerdisch
Mede mogelijk gemaakt door
Vfonds

Let op! Dit programma vindt plaats op een externe locatie, het Vondelpark Openluchttheater.

De voorstelling Smekelingen is een klassieke tragedie van Aeschylos, vertaald door Hafid Bouazza en voorgedragen door acteurs Mark Rietman, Cas Enklaar, Nazmiye Oral en Jochum ten Haaf. Met traditionele Koerdische zang door een vrouwenkoor. Een moderne interpretatie van een eeuwenoud verhaal.

Smekelingen volgt een groep vrouwen die op de vlucht zijn voor gedwongen huwelijken en huiselijk geweld en asiel zoeken in een voor hen onbekende stad. De koning van de stad twijfelt: moet hij ze binnenlaten, en wat zijn de gevolgen?

We presenteren deze eeuwenoude tekst in een unieke vorm in de open lucht: het Vondelpark Openluchttheater. Het koor wordt gevormd door negen Nederlands-Koerdische vrouwen, ieder met hun eigen verhaal. Na de voorstelling reflecteert het publiek verder mee. Wat kunnen woorden van meer dan tweeduizend jaar geleden ons vertellen over het lot van vluchtelingen en urgente onderwerpen als vreemdelingenhaat en integratie?

Naar een idee van de Amerikaanse classicus en regisseur Bryan Doerries en gebaseerd op het concept van zijn ensemble Theater of War. Ze ontwikkelden The Suppliants [Smekelingen] in de Verenigde Staten in nauwe samenwerking met de Caribische Garifuna-gemeenschap.

Deze voorstelling werd voor het eerst opgevoerd tijdens het Forum on European Culture 2020.

Tickets kun je reserveren via de website van het Vondelpark Openluchttheater.

Let op: dit programma vindt buiten plaats, dus wees voorbereid en neem warme kleding mee!

Tekst: Bryan Doerries (based on Aeschylus)
Vertaling: Hafid Bouazza
Regie & productie: Yoeri Albrecht, Merlijn Geurts, Ianthe Mosselman (De Balie)
Muziekregie: Celil Toksöz
Acteurs: Mark Rietman, Cas Enklaar, Nazmiye Oral, Jochum ten Haaf
Koor: Zehra Killi, Azime Kilinc, Evin Akin Arslan, Naime Akar, Humeyra Yildirim, Nilufer Akay, Nesrin Yildiz, Neslihan Öztürk Durdu, Serwet Xan

Muziek gecomponeerd door: Ulaş Yeşil
Muziek gespeeld door: Ulaş Yeşil, Emrah Oğuztürk, Alper Kekeç

Sprekers

Nazmiye Oral Actrice
Mark RietmanActeur
Jochum ten HaafActeur
Cas Enklaar Acteur
Celal AltuntasSchrijver en eerwraak-deskundige
Yoeri AlbrechtArtistiek directeur De Balie en regisseur