TV NL EN

Sociale huur in Amsterdam: eerlijk van het gas af

Programmamakers
Moderator
Karlijn Saris
in samenwerking met

In een paar Amsterdamse straten en wijken zijn sociale huurwoningen al aardgasvrij, met bewoners die tevreden terugkijken. Tegelijkertijd gaat het in veel buurten niet goed. Bewoners gaan niet mee met plannen waarvan de impact op hun eigen woongenot en energierekening nog onduidelijk is. Corporaties worstelen op hun beurt met het voelbare wantrouwen zodra ze aanbellen bij hun bewoners. Hoe kunnen ze bij al die duizenden huurders persoonlijk de twijfels wegnemen én op tijd de deadline halen?

Deze avond vragen we de corporaties hoe het gaat met de verduurzamingsplannen en gaan we met de zaal in gesprek. Hoe kunnen bewoners en corporaties nader tot elkaar komen om wederzijds wantrouwen te repareren?

Bewoners die zich opgejaagd voelen door de woningbouwcorporatie die hen met flyers, inspraakavonden en gesprekjes aan de voordeur probeert te overtuigen van de nut en noodzaak van deze verbouwing. Corporaties die de gigantische taak hebben in de kwetsbaarste wijken te beginnen met de energietransitie. En wat is de rol van de gemeente hierin: is de opgelegde deadline van 2040 aardgasvrij wel realistisch?

De komende vijf maanden onderzoekt de redactie van Live Journalism samen met AT5 de uitdagingen van sociale huur in Amsterdam. Van wachtrij tot wisselwoning: hoe is het sociale huursysteem zo vastgelopen?

Over Live Journalism

Deze avond is onderdeel van het onderzoek van De Balie Live Journalism, de onderzoeksredactie van De Balie. Ze publiceren artikelen in de krant, reportages op AT5 en organiseren bijeenkomsten waarbij burger en politiek elkaar ontmoeten. Als afsluiting maken ze een theatervoorstelling op basis van de bevindingen uit het onderzoek.

Zo komt journalistiek tot leven op het podium. Eerder deed De Balie Live Journalism al onderzoek naar onder andere jeugdcriminaliteit, mantelzorg, seksuele intimidatie en ongedocumenteerde Amsterdammers. Onderzoekscollectief Spot On Stories is dit onderzoek hun samenwerkingspartner vanuit Eindhoven.

Sprekers

Eric NagengastDirecteur Vastgoed Rochdale
Frans van de KerkhofDirecteur Vastgoed Eigen Haard
Hielke PloegProgrammaleider
Bewoners en Energietransitie stichting !WOON
Rozemarijn DoornewaardTeamleider energietransitie gebouwde omgeving (gemeente Amsterdam)
Katarina SchulOnderzoeksjournalist Live Journalism

Onderzoeksredactie Live Journalism zoekt het, samen met jou, tot op de bodem uit.

Wil je in contact komen met Live Journalism of heb je een tip? Mail naar: livejournalism@debalie.nl of bel naar: 020-5535184, whatsapp: 0613811444. Alvast bedankt.

Wat is Live Journalism?