Amsterdam van ‘t gas af
Van wachtrij tot wisselwoning
2023: Onderzoek sociale huur in Amsterdam
Ben jij op zoek naar een sociale huurwoning? Dan sta je in grote steden jarenlang op een wachtlijst. Keer op keer worden meer sociale huurwoningen beloofd, maar het tegenovergestelde gebeurt: het aanbod loopt terug. Deze woningschaarste past in een lange rij van problemen waar de sociale huursector mee kampt, van achterstallig onderhoud tot scheefwonen en illegale onderhuur.
Hoe gaan sociale woningbouwcoöperaties en gemeenten de ambitieuze en dure renovaties tegemoet die door de klimaattransitie op de agenda staan? Alle huizen met lage energielabels moeten binnen vijf jaar duurzamer gemaakt worden en op termijn moeten alle woningen van gas af. Nu al verkopen coöperaties een deel van hun woningen uit het sociale segment om hier geld voor vrij te maken.
Live Journalism onderzoekt samen met onderzoekscollectief Spot On Stories de staat van de sociale huur in Amsterdam en Eindhoven.
Programma’s
Komend half jaar onderzoekt de redactie van Live Journalism de staat van de sociale huur in Amsterdam. Kom langs en draag bij aan het onderzoek.
Deze avond gaan bewoners en corporaties het gesprek aan. Hoe kunnen beiden partijen nader tot elkaar komen om wederzijds wantrouwen te repareren?
Journalistiek theater, Live Journalism
Deze avond sluit Live Journalism het onderzoek af met een journalistieke eindvoorstelling, waarin de resultaten van het onderzoek ten tonele worden gebracht.
Publicaties
Woningcorporaties staan voor een grote opgave: in 2040 moeten alle sociale huurwoningen aardgasvrij zijn. In veel wijken wordt gekozen voor stadswarmte als geschiktste optie, maar voordat een complex daadwerkelijk verduurzaamd kan worden, moet 70 procent van de bewoners instemmen met de plannen. Dat gebeurde in de Gentiaanbuurt in Noord onder de belofte dat de prijs
Er is een toenemende kloof tussen woningcorporaties en sociale huurders. Vooral bij grote renovaties, sloopprojecten of onderhoud kijkt een groep bewoners vaak met wantrouwen richting de corporaties. Zo ook in de wijk Amsteldorp, waar Ymere bijna 400 woningen wil renoveren en meer dan honderd wil slopen. Waar komt dit vandaan en wat kunnen corporaties doen
Bewoners van een flat van woningcorporatie De Alliantie op IJburg vechten al sinds januari met de verhuurder. Hoewel het een nieuwbouwflat is, zijn er volgens bewoners al minimaal drie lekkages geweest in het pand waarvan nog niet alle problemen verholpen zijn. Bewoners klagen over de situatie in hun woningen en op de galerijen, waar schimmel
Bewoners Amsterdam lopen niet warm voor warmtenet. De woningcorporatie: ‘We hebben geen verhaal dat eerlijk en helder is’
Energietransitie Amsterdam wil in 2040 alle woningen en gebouwen van het gas af hebben, te beginnen met sociale huurwoningen. Maar bewoners blijken niet happig. Corporaties stellen dus hun verwachtingen bij: „Het lukt niet om bewoners een verhaal over het warmtenet te vertellen dat helder én eerlijk is.” Geschreven door Karlijn Saris en Sterre Nederpel De Amsterdamse
‘Journalistiek theater’ in de Molenwijk in Amsterdam: liever die oude vertrouwde cv dan het warmtenet
In de Molenwijk in Amsterdam-Noord liet debatcentrum De Balie woensdag met ‘journalistiek theater’ ambtenaren en woningcorporaties inzien waarom buurten het vertikken om van het aardgas af te gaan. ‘Een krant kan je wegleggen. Zo’n stuk moet je tot het einde uitzitten.’ Geschreven door Bert van Zoelen Wat hebben de bewoners van de Molenwijk eraan als
Contact
Heb jij tips over vrouwenuitbuiting in de stad, of wil je een misstand tippen? Dan kun je ons een berichtje sturen via WhatsApp of Signal op: +31613811444.
Je kunt ook mailen naar livejournalism@debalie.nl. Via al deze kanalen kun je ons anoniem tippen. We nemen je gegevens in vertrouwen in behandeling en delen het niet met derden.
Partners
Na zeven onderzoeken en twee tegel nominaties wordt de onderzoeksredactie van De Balie Live Journalism landelijk uitgerold. Vanaf 2022 werken we ieder half jaar samen met twee partners.