(Foto: Nienke Fonk)
75 jaar na de Holocaust geven Europese joden steeds vaker aan zich niet veilig te voelen. Maar hoewel begrippen als ‘inclusie’ en ‘intersectionaliteit’ gemeengoed zijn geworden, lijkt Jodenhaat geen speerpunt in hedendaagse emancipatiebewegingen. Waar bevinden joden zich op het spectrum van de huidige identiteitspolitiek? Worden joden gezien als bevoorrecht of benadeeld? Hoe zien zij dat zelf? En hoe zien anderen hen?
Dit programma is onderdeel van de tentoonstelling Zijn joden wit? die wanneer de musea weer opengaan te zien is in het Kunstkabinet van het Joods Historisch Museum en bestaat uit foto’s, objecten en een video-installatie. Tijdens Strange Bedfellows gaan we in De Balie dieper in op de thematiek van Zijn joden wit? met gesprekken, performances en interviews.
Sprekers:
Maak je avond compleet met De Balie Café-restaurant
Je hoeft niet meer de deur uit om van onze gerechten te genieten. Met het gemak van een paar klikken krijg je een heerlijk diner thuis bezorgd.
Misschien ook iets voor jou?
Tofik Dibi over twitteractivisme, “black owned businesses” en hoe hij per ongeluk de toekomst voorspelde in Het Monster van Wokeness.
Onlangs bracht oud-GroenLinkser en bestuursadviseur in Amsterdam Nieuw-West Tofik Dibi het boek Het Monster van Wokeness uit. Toen hij begon met schrijven was hij kritisch op de twitteraars die soms doorschoten in hun activisme, nu ziet hij deze activisten juist als dé belangrijkste voorhoede voor verandering. Wat maakt dat hij van gedachten is veranderd? En welke dilemma’s spelen er in
Bange mensen stellen geen vragen
Ze was een van de meest spraakmakende columnisten van de vorige eeuw. Schrijfster Renate Rubinstein was onafhankelijk, eigengereid en erudiet. Ze deinsde niet terug voor een controverse en schuwde geen enkel onderwerp. Feminisme noemde ze vrouwenkul en China een onvrije en autoritaire staat, wat toen niet gebruikelijk was. Journalist Ronit Palache stelde een prachtige bloemlezing