TV NL EN

Taylor Swift: een diepteanalyse

Programmamaker
Taylor Swift wordt geroemd en gehaat. Hoe je het ook wendt of keert: het popicoon heeft een fenomenaal trackrecord. Terwijl ze Beatles-records blijft breken met haar genre overstijgende muziek en award na award binnensleept, eist ze aandacht voor de omstandigheden in de moderne muziekindustrie door het op te nemen tegen techreuzen als Spotify, Apple en Ticketmaster. Hierin wordt ze ondersteund door haar fanbase die zichzelf Swifties noemen.

De leden variëren van de Chileense president Gabriel Boric tot voormalig Brits premier Liz Truss. Taylor Swift ís de muziekindustrie, concludeerde Barbara Walters al in 2014. In dit programma analyseren we hoe Taylor Swift is uitgegroeid tot een van de meest iconische figuren in de cultuur op dit moment. Wat kan zij ons leren over de muziekindustrie op dit moment, en hoe politiek is een popster? 

Ze is de enige artiest ter wereld wiens eerste vijf albums binnen een week tijd meer dan 1 miljoen exemplaren verkocht. Swift is in het bezit van 11 Grammys, waaronder drie voor Album of the Year. Ze is de enige vrouwelijke artiest die deze prijs drie keer won. In 2019 werd ze verkozen tot artiest van het decennium (van de jaren ’10), door de American Music Awards en tot vrouw van het decennium door het Amerikaanse muziektijdschrift Billboard. Ze won alle prijzen en schrijft haar detailrijke en dagboekachtige teksten bijna allemaal zelf, die door haar gigantische fanbase, de Swifties, tot in detail worden ontleed.

Sprekers

Annelot Prins Promoveert aan de Freie Universität Berlijn. Voor haar dissertatie onderzoekt ze de opkomst van celebrity-feminisme in hedendaagse Amerikaanse popmuziek.
Niels AalbertsEindredacteur bij 3voor12 van de VPRO en maker van de podcast De Machine over de muziekindustrie
Stefan Raatgever  Media – en muziekjournalist bij Het Parool 
Roos van EesJournalist, researcher documentaires en redacteur Zomergasten
Eva HofmanJournalist Groene Amsterdammer
Hanna BervoetsSchrijver

Bijna al onze programma’s zijn live mee te kijken via de programmapagina.

Heb je een programma gemist? Kijk deze terug via De Balie TV of ons YouTube-kanaal.