TV NL EN

Techdenkers: waar tech en natuur samenkomen

Dit programma vindt plaats bij ADYEN- ROKIN
programmamaker
In samenwerking met
Adyen
Adyen
Hoe kan de kogeltrein in Japan de snelheid van 400 km per uur bereiken? De voorkant heeft dezelfde vorm als de snavel van een ijsvogel. Door de spitse neus en een inkeping aan de zijkant beweegt de trein zich soepel door de lucht om snelheid te behouden, net zoals een ijsvogel die het water induikt. Deze trein is één van de vele voorbeelden van biomimetica of biomimicry, ofwel het imiteren en leren van de natuur bij de ontwikkeling van nieuwe technologie.

In de afgelopen jaren is biomimicry breed ingezet en zijn er onder andere de vleugels van vliegtuigen, energiezuinige kantoorgebouwen, pigmentvrije verf en andere uitvindingen geïnspireerd op verschijnselen uit de natuur. Mensen weten handig af te kijken van de uitgedachte ideeën die om ons heen voorkomen. Toch werpen deze toepassingen vragen op over hoe we ons als mens tot de aarde verhouden. We zien de natuur als inspiratiebron, maar onze uitvindingen dragen bij aan welvaart en gaan ten koste van de planeet. Hoe kunnen we leren van de natuur op een manier die een harmonieuze relatie tussen mens en omgeving stimuleert?

Tijdens deze Techdenkers onderzoeken we hoe we de aarde een centralere rol kunnen geven in hoe we denken over technologie. Kunnen technologische innovaties daadwerkelijk natuurvriendelijk en verantwoord zijn? Door het bespreken van verschillende voorbeelden verkennen we hoe een symbiotische relatie tussen technologie en natuur eruit zou zien.

Stilstaan bij vooruitgang

Met de programmaserie Techdenkers slaan De Balie en Adyen de handen ineen om tot serieuze en structurele reflectie op de rol van technologie in onze samenleving te komen. We gaan de dialoog aan met specialisten, beleidsmakers, kunstenaars en ervaringsdeskundigen en onderzoeken het spanningsveld tussen wat kan en wat wenselijk is. 

Sinds maart 2022 vindt er iedere maand een programma plaats in de evenementenruimte van het nieuwe kantoor van Adyen aan het Rokin. De programma’s worden inhoudelijk verzorgd en uitgezonden door De Balie.

Sprekers

Vincent BlokUniversiteitsdocent Filosofie en Ethiek van technologie Universiteit Wageningen
Saskia van den MuijsenbergOprichter BiomimicryNL
Emma van der LeestBiodesignerFoto: ©Sarah Tulej

Bijna al onze programma’s zijn live mee te kijken via de programmapagina.

Heb je een programma gemist? Kijk deze terug via De Balie TV of ons YouTube-kanaal.