TV NL EN

De Balie Kijkt: White Balls on Walls

Bekijk trailer
Regisseur
Sarah Vos
Programmamaker & moderator
Speeltijd
90´ min
Land
Nederland
Taal
Nederlands
Het Stedelijk Museum in Amsterdam wil inclusiever en diverser worden, maar dat gaat niet zomaar. In White Balls on Walls toont regisseur Sarah Vos van binnenuit hoe de nieuwe directeur Rein Wolfs en zijn team dit urgente en ongemakkelijke veranderingsproces aangaan, zowel op de werkvloer, als binnen de kunstcollectie.

De leus ‘Meet The Icons of Modern Art’ wordt van de glazen wand van museum afgekrabd, want wie zijn die iconen van de moderne kunst eigenlijk? In 2019, toen regisseur Sarah Vos begon te filmen voor, was zo’n 90 procent van de kunst in het Stedelijk gemaakt door witte mannen.

Dat moet anders, vinden directeur Rein Wolfs en het Stedelijk Museum. De camera registreert achter de schermen hoe dit proces schurende vragen oproept. Mag je een schilderij nog ‘De prostituees’ noemen? Moet je bij het beoordelen van kunst naar de huidskleur of het geslacht van de kunstenaar kijken? En hoe ga je om met pers die dat ‘overdreven politiek correct’ noemt?

White Balls on Walls is meer dan alleen een kijkje achter de schermen van een museum. Het is een tijdsdocument dat de worsteling weergeeft die veel Nederlandse instellingen en bedrijven momenteel doormaken.

Sprekers

Rein Wolfs Foto: Tomek Dersu Aaron
Rein Wolfs Directeur Stedelijk Museum(Foto: Tomek Dersu Aaron)
CHARL LANDVREUGD Foto: Ari Versluis
Charl LandvreugdHoofd Onderzoek Stedelijk Museum en Curatorial Practice (Foto: Ari Versluis)