TV NL EN

De hackers die Nederland veranderden

Techdenkers

programmamaker

Dit programma is bij Adyen, op het Rokin 49.

Hackers droomden in de jaren 80 van een open, democratisch internet. Gewapend met computers en idealen, kraakten ze systemen om een revolutie in de digitale wereld te starten. Waarom deden ze dat, en wat is er over van hun idealen? In gesprek met Maarten Reijnders, schrijver van De Hackers die Nederland veranderden.

Midden jaren 80, Nederland: het ene na het andere computersysteem wordt gekraakt door een groep idealistische jongeren die via kleine netwerken met elkaar verbonden zijn. Wat dan volgt, is de grootste kraak: ze beginnen een eigen internetaanbieder, XS4ALL. ‘De hackers die Nederland veranderden’, is de titel van het nieuwe boek van journalist Maarten Reijnders. Een portret over de geschiedenis van de totstandkoming van het internet in Nederland.

De Balie en Hack-Tic (later XS4ALL) startte in 1994 het initiatief de Digitale Stad. Voor het eerst was het internet in Amsterdam bereikbaar voor het grote publiek. Een half jaar later, telde het 100.000 gebruikers. Tijdens deze avond gaan we in gesprek over het internet in relatie tot de democratie en de invloed hiervan op de vrijheid van meningsuiting.

Over de sprekers

Maarten Reijnders (1976) is journalist, politicoloog en schrijver. Hij schreef eerder Complotdenkers (2016) en Dat was niet de bedoeling (2019). Hij werkte bij Webwereld en Bright en had samen met Koen Vrancken een digitale krant: Smallzine. Reijnders is online sinds 1994.

Sprekers

Maarten ReijndersPoliticoloog, journalist en schrijver