TV NL EN

Techdenkers: Het algoritme der liefde

Programmamaker/moderator
Programamaker/Moderator
illustratie
Let op: dit programma vindt plaats in het kantoor van Adyen in Amsterdam, op Rokin 49.
Digitale technologieën zijn niet zelden ontworpen om ons leven makkelijker te maken. Ook onze intieme relaties krijgen daarmee te maken; dating-apps, porno en zelfs robots stillen onze honger naar liefde, seks en genegenheid. We hebben geen ongemakkelijke gesprekken meer aan de bar en laten niets aan het toeval over. 

Maar zijn relaties niet juist waardevol omdat we er moeite voor moeten doen? Zijn mensen (in de toekomst) nog wel in staat om het hobbelige pad der liefde te bewandelen? Hoe bepalen algoritmes onze partnerkeuzes? Welke rol speelt technologie in de verdere individualisering van de samenleving, en ons vermogen duurzame relaties aan te gaan? 

In deze Techdenkers bespreken we deze vragen, tien jaar Tinder, smartphones in de slaapkamer, seksrobots en of we oversexed & underfucked zijn. Welkom in de toekomst van de liefde.

Sprekers

Roanne van VoorstSchrijver & toekomst-antropoloog
Maxime Garcia DiazDichter & kunstenaar
Hanneke de GraafSenior onderzoeker seksuele ontwikkeling Rutgers Foto: © Merijn Soeters
Kelli van der WaalsJournalist Trouw en Vrij Nederland & Schrijver
Jan DrostCultuurfilosoof & auteur Foto: © Sacha de Boer
Over de sprekers:

Roanne van Voorst is schrijver en ‘toekomst-antropoloog’. In haar nieuwe boek Met z’n zessen in bed doet zij onderzoek naar de toekomst van liefde, seksualiteit, vriendschap en intimiteit. 

Maxime Garcia Diaz studeerde Cultural Analysis aan de Universiteit van Amsterdam. In 2019 won ze het NK Poetry Slam. Haar werk is eerder gepubliceerd door De Internet Gids, Samplekanon, Yes The Void, Deus Ex Machina en De Optimist. In 2020 kwam haar chapbook Artificielle uit bij het label Marktcorruptie en werkte ze met andere jonge schrijvers aan de voorstelling Poetic Resistance. Garcia Diaz is Nederlands en Uruguayaans en woont in Amsterdam. Haar poëziedebuut Het is warm in de hivemind verscheen in 2021. Ze ontving hiervoor de C. Buddingh’-Prijs, de belangrijkste poeziëprijs voor debutanten.

Jan Drost is schrijver, filosoof en muzikant. Hij heeft zich gespecialiseerd in cultuurfilosofie, met name de filosofie van de liefde. Hij treedt op met het muzikale theatercollege Plato Was Een Spice Girl en is verbonden aan The School of Life. Hij schrijft voor verschillende media, waaronder NRC Handelsblad, Trouw, de Volkskrant en Filosofie Magazine. In 2017 verscheen Als de liefde voorbij is. Eerder verscheen van hem Het romantisch misverstand (2011) en Denken helpt (2015).

Hanneke de Graaf is programma manager kennisontwikkeling en senior onderzoeker bij Rutgers. De seksuele ontwikkeling van geboorte tot overlijden is haar specialisatie. Ze houdt zich o.a. bezig met literatuurstudies en grootschalige bevolkingsonderzoeken. Daarnaast is zij projectleider van de onderzoeken ‘Seks onder je 25e’ en ‘Seksuele gezondheid in Nederland.

Kelli van der Waals is journalist en columnist voor Vrij Nederland en Trouw waar zij schrijft over technologie en haar invloed op de samenleving. Verder is zij auteur van twee boeken: Koud water: Hoe te leven in het digitale tijdperk en Picture perfect: Het publieke leven van de smartphone-generatie.