TV NL EN

Uitbuiting van ongedocumenteerden: wie pakt het aan?

door
De Balie Live Journalism
in samenwerking met
AT5
moderator
Luuk Ex

Dit programma vindt volledig online plaats. Kaarthouders zijn geïnformeerd per mail. Kijk en praat live mee en stel je vraag via de Slido App (www.sli.do, inlogcode is #50706)!

Lage lonen, lange dagen, zwaar werk en niks op papier. Tienduizenden Amsterdamse ongedocumenteerden die rondkomen van informele baantjes werken vaak in slechte omstandigheden. Toch lijkt het erop dat een werkgever het wel heel bont moet maken voordat wordt overgegaan tot vervolging. Is er wel prioriteit bij het aanpakken van slecht werkgeverschap?

Bij het aangaan van een arbeidsrelatie is elke werkgever verplicht basisafspraken, zoals minimumloon, doorbetaling bij ziekte en een arbeidscontract, na te komen. In de praktijk gebeurt dit met ongedocumenteerden vaak niet. Maar mensen zonder geldige verblijfsvergunning mogen niet werken en zijn bang dat ze worden betrapt als ze aan de bel trekken. Slecht werkgeverschap blijft daarom onder de radar en gaat in veel gevallen vrijuit.

Op deze avond spreken we over de rol van de Arbeidsinspectie, de gemeente, politie en hulpinstanties en hoe ze het voor elkaar denken te krijgen om de praktijken van ‘slechte werkgevers’ te signaleren en aan te pakken.

Sprekers

Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen Herman Bolhaar doet onderzoek naar arbeidsuitbuiting in Nederland en ziet ongedocumenteerden als een kwetsbare groep voor deze problematiek.

Michael Zwart, politie, eenheid Amsterdam en coördinator en adviseur landelijke politie ongedocumenteerden startte 10 jaar geleden o.l.v. Leo Wilde het project ‘free in free out’. Dat maakt het voor ongedocumenteerden mogelijk maakt om veilig aangifte en melding te doen zonder uitzetting te vrezen. Deze aanpak is onderdeel van het huidige slachtofferbeleid van de nationale politie.

Gianni da Costa is als actievoerder en vrijwilliger betrokken bij verschillende groepen ongedocumenteerden. Hij startte het initiatief om alternatieve voedselbanken op te zetten waar ongedocumenteerden terecht kunnen omdat ze niet langs kunnen bij de reguliere voedselbank. Honderden mensen meldde zich tijden de eerste corona lockdown in maart. Da Costa heeft nauw contact met gezinnen die zonder verblijfsvergunning in Amsterdam wonen.

Martijn Mol, teamchef Vreemdelingenpolitie Amsterdam (AVIM). De AVIM houdt toezicht op de naleving van de Vreemdelingenwet, bestrijdt criminaliteit zoals mensensmokkel en voert identiteitsonderzoeken uit.

Volgens Dennis Boutkan, gemeenteraadslid namens de PvdA Amsterdam, is uitbuiting een ‘onderschat fenomeen’ in de stad. Boutkan stelde raadsvragen over arbeidsuitbuiting in Amsterdam en eerder over misstanden op riviercruises. Tevens diende hij samen met de ChristenUnie een initiatiefvoorstel in om meer aandacht te genereren voor verschillende vormen van mensenhandel in de stad.

Zowel de Inspectie SZW als de gemeente Amsterdam zijn uitgenodigd om mee te praten op deze avond, maar beide partijen hebben aangegeven niet aanwezig te zullen zijn.

Sprekers

Herman BolhaarNationaal Rapporteur mensenhandel. Foto: Arenda Oomen
Michael ZwartLandelijke politie, coördinator en adviseur ongedocumenteerden
Gianni da CostaInitiatiefnemer alternatieve voedselbanken
Dennis BoutkanGemeenteraadslid, PvdA Amsterdam
Martijn MolVreemdelingenpolitie Amsterdam (AVIM)

Misschien vind je dit ook interessant…

“Ik ben nauwelijks uitbetaald door de wasserette waar ik maanden werkte.”

Portret – John* (32) is nu anderhalf jaar in Nederland zonder papieren. Hij heeft geen vaste verblijfplaats, soms slaapt hij in de nachtopvang, soms op straat. Volgens John maakte de wasserette waar hij werkte misbruik van zijn situatie, verdiende hij onder het minimumloon, en heeft hij nog 3000 euro aan achterstallig salaris tegoed. Het verzamelen van

Meer Info

Geen papieren? Dan kun je vaak fluiten naar je geld

Reportage – Nog precies 4.450 euro achterstallig loon heeft Bambang* (60) tegoed van zijn voormalige werkgever. De Indonesiër, die als schoonmaker en daarna als kok zo’n drie jaar in dienst was van een Surinaams afhaalrestaurant in Amsterdam-West, heeft de gemaakte werkuren en het niet betaalde loon in 2017/2018 minutieus bijgehouden. Het stapeltje briefjes, waar Bambang

Meer Info

Advocaat: uitbuiting en mensenhandel gaat ons allemaal aan

Podcast – Onze onderzoeksredactie Live Journalism doet al maanden onderzoek naar ongedocumenteerden in Amsterdam. Daarbij stuiten ze op de vele verhalen van mensen zonder papieren die worden uitgebuit door hun werkgever. Welke rechten heb je als je niet de goede papieren hebt? Programmamaker Tim Wagemakers praat met mensenhandel Annet Koopsen, zij werkt al lange tijd

Meer Info