TV NL EN

In wat voor land leef ik eigenlijk?

Een avond over de multiculturele samenleving van Anil Ramdas

programmamaker
Moderator
Jörgen Tjon A Fong
in samenwerking met
In Nederland bleek minder plek voor kosmopolitische idealen dan Anil Ramdas had gehoopt. Hij ervoer een groot wij-zij denken. ‘Toen ik terugkwam, kreeg ik het gevoel dat er ineens kampen waren, een groot kamp voor de gevestigden en een piepklein kampje voor de buitenstaanders. En in dat piepkleine kampje kwam ik terecht, zonder er ook maar iets over te zeggen te hebben.’ In zijn werk probeerde hij te doorgronden in wat voor land hij eigenlijk leefde.

Karin Amatmoekrim heeft een biografie over Ramdas geschreven. Met In wat voor land leef ik eigenlijk? Anil Ramdas onmogelijk kosmopoliet onderzoekt zij de wisselwerking tussen de binnen- en buitenwereld van Anil Ramdas.

Samen met intellectuelen van verschillende generaties gaan we aan de hand van Amatmoekrims nieuwe boek in gesprek over de buitenwereld die Ramdas beschrijft en over wat de interpretatie van zijn werk ons kan vertellen over Nederland. Wat betekent het om intellectueel te zijn in het multiculturele Nederland van 2023?

De Surinaams-Nederlandse Anil Ramdas was schrijver, journalist en programmamaker. Op initiatief van De Groene Amsterdammer (waar hij redacteur was), De Balie (waar hij directeur was) en zijn familie wordt deze avond afgesloten met de uitreiking van de derde Anil Ramdas Essayprijs.

Sprekers

Karin AmatmoekrimSchrijver en biograaf Ramdas
Sinan ÇankayaCultureel antropoloog en schrijver
Sheila SitalsingJournalist en voorzitter van de jury
Dilara BilgiçSchrijver
Ien AngCultuurwetenschapper