TV NL EN

Vogelen in De Balie: de Slechtvalk

Vogelen in De Balie: de Slechtvalk. We verdiepen ons in de relatie tussen jagers en hun prooi.

Programmamaker
Roofdieren wekken zowel angst als ontzag. Voor prooidieren zijn ze een ramp, maar voor ecosystemen een zegen. Hierbinnen nemen roofdieren een sleutelpositie in. Ze kunnen voorkomen dat prooien hun eigen voedselbronnen uitputten. In deze aflevering van Vogelen in De Balie verdiepen we ons in de relatie tussen jagers en hun prooi. Centraal staat de allersnelste rover uit het dierenrijk: de Slechtvalk.

Met onder anderen bioloog en valkenexpert Piet J. van den Hout, documentair fotograaf Isabella Rozendaal en steentijdarcheoloog Gerrit Dusseldorp kijken we mee tijdens de duikvlucht van een slechtvalk richting een prooi. We verbreden het perspectief van de vogel naar andere roofdieren en zien dat vleeseters aan de top van de voedselpiramide sterke bijdragen leveren aan biodiversiteit. Dit is zo bij rovers onder weekdieren, schaaldieren, insecten, vissen en zoogdieren – behalve bij de mens.

Sprekers

Bioloog Piet J. van den Hout promoveerde op het effect van valken op hun prooi. Zowel op de wadden als in Banc d’Arguin in Mauritanië volgde hij jagende slechtvalken op de voet. Van den Hout bekijkt daarbij wat de tactiek is. Hoe dominant is de jager over zijn prooi? En welke rol speelt de angst als de valk zijn prooi opjaagt?

Documentair fotograaf Isabella Rozendaal reisde mee met jagers in Nederland, Duitsland, de Verenigde Staten, Abu-Dhabi en Brazilië. Ze fotografeerde veelzijdige jagersculturen met verschillende motieven. Ze zag jagers die schieten uit natuurliefhebberij, jagers die valkenieren als statussymbool en jagers die dieren vangen om te overleven in tropische bossen.

Gerrit Dusseldorp deed voor zijn promotie onderzoek naar het jachtgedrag van Neanderthalers. Daarna verhuisde hij in Zuid-Afrika om de evolutie van modern menselijk gedrag te bestuderen. Inmiddels woont hij weer in Nederland en zet zijn werk voort. Hiervoor graaft hij de vindplaats Umhlatuzana op, met bewoningsresten uit de periode van 70.000 jaar geleden tot nu. Met Dusseldorp gaan we op zoek naar de oorsprong van de mens als jager.

Dit programma is gratis toegankelijk voor leden van We Are Public

Vogelen in De Balie

Een programmareeks voor nieuwelingen en vogelnerds. Elke keer staat één vogel centraal, maar die vogel staat niet op zichzelf. Want waar vogels en mensen elkaar ontmoeten ontstaat liefhebberij, concurrentie en verstoorde trektochten. We duiken in de historie, wetenschap, cultuur en gaan ook zo nu en dan de natuur in, op zoek naar vogels.

Sprekers

SlechtvalkJager
Gerrit Dusseldorpsteentijdarcheoloog