TV NL EN

Wat heb ik aan de Grondwet?

programmamaker
Moderator

Of het nu gaat om vrijheidsbeperkingen, geblokkeerde snelwegen, de nieuwe bestuurscultuur of de ruimte voor religieus onderwijs in onze maatschappij, de Grondwet is hét fundament van de Nederlandse rechtsstaat. Toch speelt de Grondwet een bijrol in de politiek en het publieke debat. Wanneer er wel wordt verwezen naar de Grondwet leidt dat vaak tot misverstanden tussen burgers en politiek. Met Een nieuw commentaar op de Grondwet is Nederland een heldere uitleg over de Grondwet rijker: 39 vooraanstaande auteurs leggen de betekenis van essentiële Grondwetsartikelen uit voor een breed publiek. Wat heeft de Grondwet burgers te bieden?

Een nieuw commentaar op de Grondwet brengt de artikelen uit de Grondwet samen die het belangrijkst zijn om de Nederlandse rechtsstaat te begrijpen. Rechtsgeleerden en rechtsfilosofen voorzien deze artikelen van commentaar en gaan dieper in op wat de Grondwet ontbreekt. Zo leveren deze auteurs een actuele bijdrage aan het debat over de Nederlandse rechtsstaat.

Deze avond omvat een zoektocht naar de rol die de Grondwet nu heeft en zou moeten hebben in onze Democratische maatschappij. Kan de Grondwet ons helpen de relatie tussen burger en politiek te verbeteren? Wat voor inzichten heeft de Grondwet over de bestuurscultuur in Den Haag te bieden? En beschermt onze Grondwet ons wel voldoende tegen de ondermijning van onze democratische rechtsstaat?

Sprekers

Bastiaan RijpkemaHoogleraar Encyclopedie van de Rechtswetenschap Universiteit Leiden Foto: Dieter Telemans
Jorieke ManenschijnPromovendus Universiteit Leiden
Afshin EllianHoogleraar Encyclopedie van de Rechtswetenschap Universiteit Leiden
Jerfi UzmanHoogleraar Staatsrecht Universiteit van AmsterdamFoto: Kirsten van Santen
Marcel ten HoovenJournalist De Groene Amsterdammer
Pieter HeermaFractievoorzitter Tweede Kamer CDA
Dominique van der HeydeChef politieke redactie NOS
Lisa WesterveldKamerlid GroenLinks Foto: © Lindy van As