TV NL EN

De Balie Kijkt: Nuclear Now

programmamaker
Regisseur
Oliver Stone
Speeltijd
105′
Land
VS
taal
EN
Ondertiteling
NL
Gezien de voortdurende opwarming van de aarde als gevolg van fossiele brandstoffen, is het hoog tijd dat de mensheid haar kernenergieangst onder ogen ziet. Kernenergie is mogelijk de schoonste, veiligste en efficiëntste energiebron. Regisseur Oliver Stone verkent in ‘Nuclear Now’ de potentie van kernenergie. Na afloop van de film volgt een discussie over kernenergiegebruik: hoe groen is het eigenlijk? Wat zijn de opties voor het beheren van kernafval, en meer.

Al halverwege de 20e eeuw hebben Amerikaanse wetenschappers het potentieel van deze energiebron ontsloten. Echter, net toen de verschuiving van fossiele brandstoffen naar kernenergie momentum begon te krijgen, werd deze ontwikkeling ontspoord door een campagne die het imago van kernenergie ernstig schaadde.

Deze campagne, deels gefinancierd door de kolen- en olie-industrie, speelde in op angsten door te waarschuwen voor stralingsniveaus die in werkelijkheid onschadelijk zijn bij lage blootstelling en associeerde kernenergie onterecht met kernwapens om vrees te zaaien.

Meer over Nuclear Now

Als verteller in de film maakt Stone zich sterk voor kernenergie als een betrouwbare en veilige energiebron die in staat is fossiele brandstoffen te vervangen en zo een cruciale rol kan spelen in de strijd tegen klimaatverandering. Hij wijst op een verwachte verdubbeling of verviervoudiging van de wereldwijde elektriciteitsvraag in de komende dertig jaar. Om deze toenemende vraag te kunnen ondersteunen met een lage CO2-uitstoot, pleit Stone voor een grootschalige uitrol van kerncentrales.

Volgens Stone zijn inspanningen zoals recyclen, het rijden in elektrische auto’s en het consumeren van milieuvriendelijke producten weliswaar goedbedoelde initiatieven van de middenklasse om een goed gevoel over zichzelf te krijgen, maar zullen deze op zichzelf niet het noodzakelijke verschil maken in de klimaatcrisis.

Meer over de sprekers

Olguita Oudendijk – is een jurist en gespreksleider. Ze is directeur WePlanet Nederland, een internationale milieubeweging.

Mathijs Beckers schrijft sinds 2010 over kernenergie en klimaatverandering: Beckers heeft 4 boeken over deze onderwerpen gepubliceerd; publiceert informatieve YouTube videos over kernenergie; en is voorzitter van stichting e-Lise. Stichting e-Lise informeert politici, ambtenaren en industrie over de mogelijkheden van kernenergie in Nederland.

Hidde Boersma is een Nederlandse wetenschapsjournalist, essayist en documentairemaker die zich bezighoudt met landbouw, biotechnologie en bio-ethiek.

Lars Roobol is natuurkundige en stralingsdeskundige. Hij heeft in verschillende banen bij overheid, bedrijfsleven en universiteiten ervaring opgedaan met het straling en radioactiviteit en de toepassing daarvan.

Sprekers

Mathijs BeckersPublicist en filosoof
Hidde BoersmaJournalist en microbioloog
Lars Roobolstralingsdeskundige
Olguita OudendijkModerator (debatleider, publicist)

Altijd als eerste op de hoogte van onze programmering