TV NL EN

Wie is de vreemdeling, jij of ik?

Programmamaker
Sophie Rutenfrans
Waar hoor je bij, en wie hoort er bij jou? Wat bepaalt je identiteit in een samenleving? ‘De Ander’ is het thema in het laatste werk van zowel Abdelkader Benali als Sinan Çankaya. Op deze avond gaan we op zoek naar de betekenis van de ander, en de invloed die de ander heeft op onze eigen identiteit.

In De vreemdeling. Racisme uitgelegd aan onszelf laat Abdelkader Benali zien hoe racisme en tolerantie de afgelopen veertig jaar zijn veranderd. Met de Franse denker Emmanuel Levinas in het achterhoofd vraagt hij of we gevoelig kunnen blijven voor het vreemde dat steeds weer andere vormen aanneemt, maar er toch altijd al is. Op een meeslepende wijze vertelt Benali over zijn persoonlijke ervaringen met vreemdelingenhaat en discriminatie.

In Mijn ontelbare identiteiten beschrijft Sinan Çankaya hoe moeilijk hij het vindt om een eigen verhaal te vertellen tegen de achtergrond van de debatten over integratie, cultuur en racisme. Mijn ontelbare identiteiten is een bespiegeling op de veranderde omgang met de ‘De Ander’ in Nederland. Het is een indringend verhaal over opgroeien in Nederland als kind van migranten. Reflecterend op loyaliteit, ontheemding en vooral de zoektocht naar een thuis keert Çankaya zich tegen vastomlijnde identiteiten en weigert hij om een verhaal binnen de grenzen van zijn eigen lichaam te vertellen.

Over Nieuw Licht

Nieuw Licht is een initiatief van filosofen Coen Simon en Frank Meester. Een filosofische serie waarin hedendaagse denkers met oude vragen nieuw licht werpen op onze tijd. Meester en Simon leggen de scherpste hedendaagse denkers een vraag voor uit een klassiek geworden tekst van oude denkers als De Beauvoir, Huizinga, Bourdieu, Camus, Freud, Rousseau, Smith en Aristoteles. De auteurs die meewerken zijn Pieter van den Blink, Marja Pruis, Ewald Engelen, Arnon Grunberg, Femke Halsema, Bas Heijne, Myrthe Hilkens, Eva Rovers, Rosanne Hertzberger en vele anderen.

Sprekers:

Sinan ÇankayaCultureel antropoloog en schrijver