Van grensoverschrijdend gedrag in De Villa tot gestook in relaties op Temptation Island. Reality TV blijft een populair genre onder jongeren, en vooral onder hoogopgeleide jongeren. Maar waarom smult deze groep van beelden van twintigers op tropische bestemmingen die keuzes maken die zij zelf in het dagelijks leven zwaar zouden afkeuren? Samen met makers en (media)deskundigen proberen we deze populariteit te duiden en bespreken we wat dit paradoxale voyeurisme zegt over ons ethisch zelfbeeld.
Tijdens dit programma zoomen we in op enkele morele knelpunten van dit soort programma’s – het stimuleren van overspel, excessief drankgebruik, een dubbele seksuele standaard – en op wat het eigenlijk betekent om hiernaar te kijken. Samen met onder meer mediawetenschapper Linda Duits en schrijver Aaf Brandt Corstius onderzoeken we waarom dit genre zo populair is en wat die populariteit zegt over het morele kompas van de kijkers. Kunnen we de producent als schuldige aanwijzen bij immoreel gedrag van de deelnemers of is de kijker zelf hier medeverantwoordelijk voor?
Sprekers
Linda Duits houdt zich als zelfstandig mediawetenschapper bezig met onder meer populaire cultuur, gender en seksualiteit. Momenteel is ze werkzaam als docent aan onder anderen de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Utrecht. Ze is columnist voor het Amsterdamse universiteitsblad Folia. In 2018 verscheen een aantal van deze columns gebundeld onder de titel Seks op z’n Duits.
Aaf Brandt Corstius is schrijver, redacteur en theatermaker. Ze schreef onder anderen de boeken Het jaar dat ik dertig werd (2006) en Eindelijk 40 (2018). Ze is columnist voor onder meer de Volkskrant, Flow en Margriet. In de Volkskrant bericht zij daarnaast wekelijks over opmerkelijk celebritynieuws in de rubriek Aaf Leest Sterren.
Lisa Lotens is senior editor bij VICE. Ze schrijft voornamelijk over de vrouwenzaak en lhbt-kwesties. Zo onderzocht ze het grijze gebied bij seksuele intimidatie en welke rol activisme tegenwoordig heeft tijdens Pride. Ook voerde ze campagne met de gemeente Amsterdam, Veilig Thuis en feministisch collectief de Bovengrondse om aandacht te vragen voor huiselijk geweld tijdens de coronacrisis.
Sprekers
Kijk terug!
Misschien ook iets voor jou:
Dit programma is uitverkocht. Geen kaartje? Kijk hier mee via onze livestream om 19:00 uur op woensdag 17 juni. De laatste twee klimaattoppen zijn mislukt en beleid ontbreekt nog altijd. Het is tijd voor een klimaatrevolutie. Volgens Roland Kupers, voormalig Shell-medewerker en nu adviseur, is er voor een echte revolutie in klimaatbeleid systeemverandering nodig. Maar
Op 20 juni presenteren we een speciale editie van Grote Denkers over Raden Adjeng Kartini (1879 – 1904), een van de eerste feministen van Indonesië. Tijdens deze speciale editie staan de historische brieven van Kartini, waarin ze Nederlandse penvriendinnen schrijft over haar dromen voor zichzelf en vrouwen in Indonesië, centraal. Gebaseerd op deze brieven schreven