TV NL EN

Woonmarkt of woonrecht?

Een avond over oplossingen.

Programmamaker
Jelle Baars
Programmamaker
Monique Hindriks
Moderator
Lennart Booij
We verkeren in de grootste wooncrisis sinds de Tweede Wereldoorlog. In Amsterdam is de gemiddelde koopwoning inmiddels 75 procent duurder dan in 2015. De huurprijzen zijn in diezelfde tijd gestegen van hoog naar astronomisch. Liefst 900 duizend Nederlandse twintigers en dertigers woont nog bij hun ouders. Het aantal daklozen is in tien jaar tijd verdubbeld.

Hoe is het zo ver gekomen? Hoe kunnen we zorgen dat het over 10 jaar beter is, en hoe garanderen we dat het in 2050 is opgelost? Deze avond gaan we aan tafel met twee hoogleraren, gedupeerden, de organisatoren van de Woonopstand en het Woonprotest, een projectontwikkelaar, wooncorporaties en beleidsmakers. Gezamenlijk gaan we op zoek naar oplossingen.  

Over de sprekers

Manuel Aalbers is hoogleraar sociale geografie aan de KU Leuven. Daarvoor werkte hij aan de Universiteit van Amsterdam en Columbia University in New York en is gespecialiseerd in de financialisering van de woningmarkten. Hij schreef de boeken ‘Place, Exclusion and Mortgage Markets’ (2011) en ‘The Financialization of Housing’ (2016).

Peter Boelhouwer is hoogleraar Huisvestingssystemen aan de TU Delft. Hij bestudeert al zo’n 40 jaar de interactie tussen woningmarkt en huisvestingsbeleid. Ook deed hij onderzoek naar internationaal woonbeleid en de vraag naar en het aanbod van koopwoningen.

Gwen van Eijk is stadssocioloog en mede-initiatiefnemer van Recht op de Stad, een actiegroep die aandacht vraagt voor eerlijker, betaalbaarder en duurzamer wonen in Rotterdam. Daarnaast is ze een van de organisatoren van de Woonopstand, een landelijke demonstratie op 17 oktober in de havenstad. Samen met organisaties als Het Woonprotest bepleiten ze een radicaal ander woonbeleid.

Melissa Koutouzis is communicatiecoördinator bij Transnational Institute en Transformative Cities en mede-initiatiefnemer van Het Woonprotest in Amsterdam op 12 september, het grootste breedgedragen woonprotest sinds de jaren ’80.

Anne-Jo Visser is sociaal geograaf en planoloog en directeur van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC). Ze was ondermeer werkzaam bij de stuurgroep experimenten volkshuisvesting.

Marius Heijn is planoloog en projectontwikkelaar bij KondorWessels Vastgoed. Hij heeft veel ervaring met het ontwikkelen van gebieden, woonconcepten en gebouwen. Zo ontwikkelde hij onder andere Little C en Eén Blok Stad in Rotterdam en De Baak en Stadstuin Overtoom in Amsterdam.

Janneke van Raak is directeur en mede-oprichter van Rabo SmartBuilds. Hiermee gaat de Rabobank 12.000 tijdelijke woningen bouwen. In dit project gaat Rabobank zelf optreden als verhuurder.

Sprekers

Manuel AalbersSociaal geograaf en woningmarktdeskundige
Peter BoelhouwerHoogleraar huisvestingssystemen
Gwen van EijkStadssocioloog en Woonopstand Rotterdam
Marius HeijnProjectontwikkelaar KondorWessels
Melissa Koutouzis Woonprotest Amsterdam
Anne-Jo VisserDirecteur Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties
Janneke van RaakRabo SmartBuilds