De klimaatcrisis, stikstofproblematiek en slachtschandalen roepen vragen op over onze vleesproductie en consumptie. Er wordt gepleit voor een vleestaks en steeds meer consumenten vragen zich af hoe verantwoord vlees past in hun dieet. Toch eet 96% van de Nederlanders nog steeds wekelijks vlees. Waarom leidt bewustwording niet tot verandering? In gesprek met o.a. Samuel Levie.
December is traditioneel een piekmaand voor vleesconsumptie in Nederland. Dit is hét moment om met vlees minnende flexitariërs, veganisten en slagers te praten over de feiten, persoonlijke worstelingen en de kerstdis. Wat is de rol van het dier in ons voedselsysteem? En is er eigenlijk nog wel plek voor een beest op jouw bord deze kerst?
Over de sprekers
Samuel Levie is worstenmaker bij Brandt & Levie, mede-oprichter van Food Cabinet, Butcha en SNERT, columnist voor Het Parool en chef-kok, en schrijver van verschillende kookboeken. In zijn nieuwe boek Worstelingen onderzoekt hij waarom er nog steeds zo enorm veel vlees gegeten wordt in Nederland. Levie deelt zijn eigen reflecties en inzichten, en biedt tegelijkertijd praktische suggesties die door iedereen, ongeacht hun culinaire voorkeur, kunnen worden omarmd om een bijdrage te leveren aan een gezonder voedselsysteem.
Teun van de Keuken is journalist, schrijver, columnist, podcaster en programmamaker. Als mede-oprichter van het podcastbedrijf Meer van dit deelt hij wekelijks in de podcast “Teun en Gijs vertellen alles” met jeugdvriend Gijs Groenteman. Daarnaast leidt hij samen met keukenkoningin Yvette van Boven de culinaire podcast “Etenstijd!”. Teun schrijft een wekelijkse column voor de Volkskrant en heeft eerder columns geschreven voor het Parool. Op televisie was hij een prominent gezicht in “Keuringsdienst van Waarde”. Als schrijver heeft Teun verschillende boeken op zijn naam staan, waaronder “Puur en Eerlijk,” “Goed Volk,” “De Supermarktsurvivalgids,” en zijn nieuwste werk “Dit is geen Dieetboek,” waarin hij zeven populaire diëten onderzoekt.
Paul Behrens is een Britse auteur en wetenschapper in milieuverandering aan de Universiteit Leiden. Zijn boek The Best of Times, The Worst of Times: Futures from the Frontiers of Climate Science verkent de huidige koers van de mensheid en mogelijke toekomstscenario’s, met hoofdstukken die pessimisme en hoop combineren op gebieden zoals economie, energie, land en bevolking. Zijn onderzoek over voedsel- en energiesystemen, landgebruik en klimaatverandering is gepubliceerd in diverse wetenschappelijke tijdschriften en media, waaronder The New York Times, Scientific American, Nature Sustainability, Nature Energy, Nature Food, PNAS en de BBC.
Loes Kreemers is een sociaal psycholoog gespecialiseerd in gedragsverandering, met een doctoraat van de Universiteit van Amsterdam. Als projectleider en onderzoeker aan de Hogeschool van Amsterdam richt haar praktijkgericht onderzoek zich op psychologische factoren achter duurzaam gedrag. Ze past wetenschappelijke kennis toe om inzicht te krijgen in manieren om mensen aan te moedigen duurzamer te handelen, de klimaatcrisis aan te pakken en zich voor te bereiden op extreem weer. Haar bevindingen worden vertaald naar adviezen voor maatschappelijke organisaties en lokale overheden om duurzaam gedrag te bevorderen.
Annechien ten Have is varkenshouder, akkerbouwer en biogasboer in Beerta.
Sprekers
Bovenstaande foto is gemaakt door Oof Verschuren.
Binnenkort in De Balie
Plein Publiek – een serie diepte-interviews
In zijn nieuwste werk brengt Kadir van Lohuizen het wereldwijde voedselsysteem in kaart. Hoe kijkt Kadir naar wat er op het Nederlandse bord ligt?
In cooperation with De Brauw Blackstone Westbroek
This evening we speak with Boyan Slat, founder of The Ocean Cleanup and lawfirm De Brauw about the legal challenges of their activities.
De Koplopers i.s.m. Regieorgaan SIA
Hoewel het lijkt alsof we milieubewust diëten, blijft de impact op het klimaat klein. De Koplopers onderzoeken de eiwittransitie grondig.